18 avtal på tio år – så stor är Kindas utköpsnota

Under de senaste tio åren har Kinda kommun lagt cirka 4,5 miljoner kronor på olika typer av avgångsvederlag. Totalt har 18 överenskommelser, av olika stora belopp, upprättats.

Under de senaste tio åren har Kinda kommun, med HR-chefen Peter Utter, upprättat 18 avtal om avgångsvederlag. "Ibland fungerar inte samarbetet", konstaterar HR-chefen.

Under de senaste tio åren har Kinda kommun, med HR-chefen Peter Utter, upprättat 18 avtal om avgångsvederlag. "Ibland fungerar inte samarbetet", konstaterar HR-chefen.

Foto: Arkiv/TT/bildmontage

Kisa2021-11-30 07:01

Avgångsvederlag är en ersättning som en anställd får i samband med en uppsägning. Det finns olika typer av avgångsvederlag men de allra flesta utgörs av en överenskommelse mellan arbetsgivare och anställd. 

Vi har begärt ut och granskat samtliga avgångsvederlag som Kinda kommun har upprättat, genom överenskommelser, under de senaste tio åren. Sammanlagt har 18 avtal upprättats och ersättningar, motsvarande totalt 3,5 miljoner kronor, har betalats ut. Tio avtal berör vård- och omsorgsförvaltningen medan resterande fördelas relativt jämt mellan samhällsbyggnads- och bildningsförvaltningen.

undefined
På de senaste tre åren har åtta överenskommelser om avgångsvederlag upprättats mellan Kinda kommun deras medarbetare. Det största avgångsvederlaget, under den här perioden, utgjordes av 13 månadslöner.

Peter Utter är, sedan år 2014, HR-chef på Kinda kommun.

– Man kan säga att ett avgångsvederlag är en lösning där parterna kommer överens om att skiljas åt. Ibland fungerar inte samarbetet, det finns ingen grund för en fortsatt anställning, och då är avgångsvederlag ett sätt att inte behöva gå den lagmässiga vägen som kan resultera i tvister och domstol – som även det kan vara ganska kostsamt, förklarar Utter.

Är avgångsvederlag alltid ett resultat av en konflikt?

– Nej, det kan också handla om att du inte kan fortsätta med din anställning på grund av en sjukdom eller en funktionsnedsättning – och om jag ska våga mig på en gissning tror jag att det är den vanligaste orsaken, svarar Utter och fortsätter:

– Ett avgångsvederlag är, i såna fall, oftast ett sätt att stötta den anställda med att komma vidare i arbetslivet.

undefined
I jämfört med Norrköpings kommun, i relation till antalet årsarbetare, har Kinda kommun lagt mer pengar per anställd på avgångsvederlag under de senaste fem åren.

I oktober 2021 rapporterade Folkbladet om att Norrköpings kommun, med drygt 10 100 årsarbetare, hade betalat ut avgångsvederlag motsvarande 19 miljoner kronor under de senaste fem åren. I relation till antalet årsarbetare har Kinda kommun lagt ungefär 400 kronor mer per anställd under samma tidsperiod. Så här kommenterar HR-chef Utter kostnaderna för avgångsvederlag:

– Jag vet att den här typen av lösningar förekommer i egentligen alla organisationer. Jag tror inte att Kindas siffror är särskilt uppseendeväckande sett till tidsperiod och antalet anställda.

– Samtidigt är det självklart något som man inte vill behöva använda som arbetsgivare. Det är pengar som man hellre hade velat lägga på andra saker inom organisationen, fortsätter Utter.

Av de 18 avgångsvederlag som vi har fått ta del av är det ett antal överenskommelser som sticker ut när det kommer till belopp. Under 2020 var det en anställd inom bildningsförvaltningen som fick 13 månadslöner motsvarande totalt 426 000 kronor. Året efter, alltså 2021, var det en anställd inom samhällsbyggnadsförvaltningen vars avgångsvederlag motsvarade tio månadslöner och 345 000 kronor.

Det avtal med störst belopp tecknades dock för tio år sedan. Överenskommelsen, som redan då fick stor uppmärksamhet, gällde en avgående kommunikationschef som erbjöds 24 månadslöner motsvarande 840 000 kronor.

– Jag har ingen kännedom om det fallet alls, det var innan min tid, förklarar Peter Utter.

undefined
Flest avgångsvederlag är tecknade inom vård- och omsorgsförvaltningen.

Vad säger du om övriga, mer nutida, avtal som sticker ut?

– Vi kan dessvärre inte kommenterar enskilda fall, svarar Utter och fortsätter:

– Vid varje givet tillfälle föregås ett avgångsvederlag av en diskussion mellan parterna och själva ersättningen grundas på flera omständigheter. Det kan handla om antalet år i tjänsten, lönenivå och sysselsättningsgrad – och så har ju medarbetaren önskemål.

En annan sorts avgångsvederlag är den så kallade fallskärmen.

– Enligt våra kollektivavtalsbestämmelser kan man undanta kommundirektören från lagen om anställningsskydd (LAS) då det anses vara en företagsledande ställning. För att ha något slags grundskydd är det vanligt att man upprättar den här typen av avtal, förklarar Utter.

Under den senaste tioårsperioden har endast en kommunchef/direktör haft "användning" av fallskärmen. Det var år 2016 när Anita Silfver var tvungen att lämna tjänsten. Då betalades tolv månadslöner ut, vilket motsvarade drygt en miljon kronor.

– Man såg ingen grund för ett fortsatt samarbete, kommenterar Utter kortfattat.

En förklaring till uppgörelsen, som förekom i Correns rapportering från den tiden, var att den politiska ledningen och kommunchefen "inte drog jämnt".

Hur förklaras överenskommelser med så stora summor?

– Om man går den lite tuffare vägen, mot uppsägningar och såna saker, ger det ingen hjälp till den uppsagda individen annat än ekonomiskt. Sedan är det som sagt ett sätt att slippa den rättsliga karusellen, svarar Utter.

Avtal som sticker ut

Här är Kinda kommun största avgångsvederlag:

Kommunikationschef, 2011, 24 månadslöner på totalt 840 000 kronor.

Bildningsförvaltningen, 2020, 13 månadslöner på totalt 426 000 kronor.

Samhällsbyggnadsförvaltningen, 2021, tio månadslöner på totalt 345 000 kronor.

Vård- och omsorgsförvaltningen, 2020, nio månadslöner på totalt 305 000 kronor.

Vård- och omsorgsförvaltningen, 2021, sex månadslöner på totalt 290 000 kronor.

Vård- och omsorgsförvaltningen, 2019, sex månadslöner på totalt 201 000 kronor.

Karta: Kinda kommun
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!