Kindaborna var 9 931 stycken till antalet och befolkningsutvecklingen var negativ. Det var faktum när kommunen senast, genom en kommunövergripande översiktsplan (ÖP), tog ett helhetsgrepp om samhällsutvecklingen. En ÖP är inget bindande dokument men starkt vägledande i politiska beslut – och pekar ut markområden, stadsdelar och vägnät som i framtiden kan utvecklas.
Nu, efter ett slutgiltigt beslut i kommunfullmäktige, är det dags igen och arbetet med en ny ÖP har precis inletts. Enligt beslutad tidsplan ska allt vara klart under fjärde kvartalet 2023. En tid som kan ses anses vara i sista stund.
– Kinda kommun behöver anta en ny översiktsplan senast tredje kvartalet 2024 med anledning av förändring i lagen gällande hur länge en plan är giltig. Där vi befinner oss i dag, nationellt, är vi även på väg in i en ny digital samhällsbyggnadsprocess. Målet är att kommunens översiktsplan ska finnas tillgänglig för alla digitalt, förklarar plan- och byggchefen Maria Hedberg.
– Det har också hänt en hel del i samhället under de senaste 17 åren, och där någonstans är också den bortre gränsen för hur gammal en ÖP kan vara. Bara pandemin har säkerligen påverkat hur folk vill bo och hur man pendlar. Vi har också klimatförändringarna, fortsätter planarkitekten Frida Karlsson som är projektledare för ÖP-arbetet.
Ett första steg i framtagandet av planen är medborgardialogen. Från och med vecka 40 kommer en enkät att finnas tillgänglig på kommunens hemsida. Enkäten kompletteras med flera fysiska möten i Kindas tre större tätorter.
– Enkäten kommer att finnas ute i två månader och för oss handlar det om att fånga in medborgarperspektivet i den fysiska planeringen. Vilka områden vill Kindaborna att vi utvecklar? Var ska vi jobba med tillväxt och vad saknas i kommunen?, förklarar Hedberg.
Med tanke på det som har varit, med skolan i Rimforsa, är dialogen extra viktig?
– Det är något vi alltid jobbar med i planprocesser, det är lagstiftat och sedan kan man ju ha ytterligare dialog utöver det. Mycket av det är dock en politisk process, svarar plan- och byggchefen.
Parallellt med medborgardialogen kommer flera utredningar att genomföras. Projektledare Frida Karlsson berättar mer:
– Det första som kickar igång är en trafikbullerutredning kopplad till våra statliga vägar. Sedan kommer vi att upphandla en skyfallkartering för att se var vatten rör sig vid nederbörd, vi vill försöka undvika det som hände i Gävle.
– Sedan ska vi genomföra en kulturmiljöinventering och dessutom titta på våra gång- och cykelvägar i tätorterna, fortsätter hon.
Hur stort arbete innebär en ny ÖP?
– För plan- och byggavdelningen är det vårt absolut största arbete just nu. I och med att vår nuvarande ÖP är så pass gammal är det väldigt många nya frågor som inte varit med i planen tidigare, så det är ett ganska omfattande arbete, svarar Hedberg.
Borde det här arbetet ha påbörjats tidigare?
– Det beror på hur man ser det. År 2017, före vår tid, tog man ett beslut att prioritera den fördjupade översiktsplanen för Rimforsa. Nu står helheten på tur, förklarar plan- och byggchefen.
Vad är planens viktigaste uppgift?
– Att ge medborgarna och företagarna kommunens bild av utvecklingen och vilka områden vi avser att satsa på. Förhoppningsvis kan den inspirera privata markägare till exploatering eller försäljning, svarar Hedberg.