Konkurrensen ökar – ny viltdepå öppnar i Kinda

Trots att grundarna Ludvig Nilsson och Henrik Segersteen snabbt kan räkna till minst fem viltdepåer i Kinda är de inte oroliga över konkurrensen.

Kroken går att dra från avhängningsrummet till de olika kyldelarna med hjälp av ledningen i taket. Segersteen och Nilsson hoppas att de kan underlätta för jägare så att viltet slipper lämnas i skogen.

Kroken går att dra från avhängningsrummet till de olika kyldelarna med hjälp av ledningen i taket. Segersteen och Nilsson hoppas att de kan underlätta för jägare så att viltet slipper lämnas i skogen.

Foto: Martina Gradian

Kisa2020-09-21 08:00

– Många behåller sitt vilt, men ofta blir det ett överflöd eftersom viltstammarna ökar, säger Nilsson.

Det nystartade företaget Ekbackens Jakt och vilt är både konsulter inom jaktförvaltning och grundare av en ny viltdepå med nybyggda kylrum och styckningslokaler vid Hamra gård.

– Det ska vara smidigt, man ska inte dra sig för att lämna in sitt vilt. Man backar in här, hänger av viltet och märker det med en lapp. Vi samarbetar med HC Vilt som tar med det till sin vilthanteringsanläggning, och sen kan man komma hit och hämta sitt färdigstyckade kött, säger Segersteen. 

Från början var tanken att göra det enklare att ta hand om det egna viltet. Nu är tanken att andra jaktlag ska kunna hyra in sig på en kyldel och att styckningslokalen ska hyras ut. En ställning kommer snart vara på plats för att viltet ska kunna hängas upp redan utanför depån. 

– Man ska inte behöva arbeta så mycket med kroppen, man ska slippa bära, säger Segersteen. 

Nilsson och Segersteen förklarar att de ökande viltstammarna av dovhjort och vildsvin är ett bekymmer för lantbrukare. 

– Om man inte kan bli av med köttet så svalnar ju intresset för att jaga. Vi vill möjliggöra för jägare att bli av med allt vildsvinskött, det är en förutsättning för att man ska kunna bedriva jakt i större utsträckning. 

– Och kommunerna har ett ansvar för att köpa in, så att det kommer på matsedlarna och man börjar prata om det hemma vid middagsbordet, säger Segersteen. 

"För att få bukt med vildsvinsproblemet så behöver vi få ut köttet på marknaden.  Vi köper ju in viltköttet och i dagsläget går det att bli av med, men marknaden måste öka", säger Nilsson (t.h).
"För att få bukt med vildsvinsproblemet så behöver vi få ut köttet på marknaden. Vi köper ju in viltköttet och i dagsläget går det att bli av med, men marknaden måste öka", säger Nilsson (t.h).
Karta: HAMRA 1
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!