Martin Hedberg, förundersökningsledare vid polisen i Linköping, bekräftar den ökning av fall som personalen på skolan larmar om. Under de senaste månaderna har han, och hans avdelning med ungdomsutredare, fått in "flera anmälningar" om misstänkta brott på sociala medier. Brotten, som bedöms som allvarliga, rubriceras som olaga integritetsintrång.
– Jag skulle nog säga att det är en markant ökning i jämfört med tidigare. Personalen på skolan har uppmärksammat olika konton, framförallt på Snapchat, där barn och unga hängs ut genom att nakenbilder, eller mer eller mindre lättklädda bilder, publiceras för vad vi misstänker är en stor grupp av andra ungdomar, förklarar Hedberg.
På det sociala mediet Snapchat kan man skicka bilder och kortare videoklipp, med eller utan text, till varandra. Som användare har man också en egen "story" där det går att göra publiceringar som är offentliga i 24 timmar. Med så kallade "exposekonton" sprids lättklädda bilder, som andra ungdomar uppmanas att skicka in, vidare via de här funktionerna.
– Svårigheten för oss är att kunna efterforska vem eller vilka som faktiskt står bakom såna här konton. Snapchat till exempel är ett amerikanskt företag och det tar oftast väldigt lång tid att få del av information. Med det sagt gör vi allt vi kan för att spåra de här kontona till en specifik person, berättar Hedberg och fortsätter:
– När ett konto uppmärksammas av polis och skola är det inte heller ovanligt att det raderas och försvinner ganska snabbt. Sedan dyker det ofta upp nya liknande konton någon annanstans.
Hur skulle du säga att ungdomarna som utsätts påverkas av det här?
– Det är förståeligt väldigt jobbigt och många mår dåligt. Att det dessutom sprids på skolan och bland andra kamrater gör att det är oerhört integritetskränkande.
Hur ska ni komma åt problematiken?
– Jag skulle säga att det är viktigt att både vi och skolan, föräldrar och andra vuxna, pratar om det här och bedriver ett aktivt arbete med kulturen på nätet – ett värdegrundsarbete gällande sociala medier. Det är en stor del av ungdomarnas tid och liv så det är viktigt att det sker kontinuerligt.
Områdespolisen Erik Johansson arbetar med ärenden kopplade till Värgårdsskolan. Han vill inte, i dagsläget, kommentera något om de specifika fallen men säger följande:
– De nätrelaterade brotten är ett problem och det känns som att föräldrar behöver ha bättre koll på vad deras barn gör på sociala medier. Speciellt när det kommer till spridning av bilder. Det kan lätt hamna i andras ägor.
Finns det ett mörkertal? Anmäls verkligen allt?
– Det upplevs ju som ganska pinsamt och skuldbelagt. Att en nakenbild på sig själv har spridits är väl inget man vill säga till sina föräldrar eller polisanmäla. Man vill bara att det ska försvinna – men på nätet gör det tyvärr inte det.
Johansson tror att snacket hemma, trots att det är komplicerat, är viktigt att få till för att komma åt mörkertalet.
– Jag kan tänka mig att det är viktigt att som förälder inte skuldbelägga ytterligare eller bli arg om ens barn väl berättar saker för en. Förmodligen har syftet med de lättklädda bilderna varit någon annat från början, säger han och fortsätter:
– Det viktiga är att man reagerar och agerar när man stöter på såna här saker, att man inte hamnar i normaliseringen.