– Här ska de slå ut väggen så att vi får tillgång till lokaler i de gamla banklokalerna. Det blir två nya undervisningssalar, och ett ordentligt café, säger Inger Carlström och pekar på en av väggarna i korridoren.
I heltidsutbildningen ingår fem veckors praktik varje termin som kommer bedrivas trots pandemin.
– De ska ju jobba under sådana omständigheter, och det finns ju fler smittsamma sjukdomar, till exempel vinterkräksjukan. Så det första vi ger oss på är basala hygienrutiner.
Har pandemin satt fokus på behovet av utbildad personal?
– Till viss del. Mycket kan bero på personalens kompetens, men mycket kan bero på arbetsorganisationen. I yrket behöver man vara lyhörd och observera förändringar, och det är såklart lättare om man slipper möta 14 personer på lika många dagar. Men framför allt ska man ha ett intresse för yrket, betonar Carlström, som undervisar på vård- och omsorgsutbildningen och barnskötarutbildningen.
Carlström berättar att utbildningen förvånar många.
– Många blir förvånade över vilken krävande utbildning det är. Många tänker också att man bara kan jobba med äldre, men det finns många verksamhetsområden. Någon jämförde yrket med att man ska vara som en BH: man ska pusha, stötta och lyfta, berättar hon.
Praktiken förläggs på olika verksamheter varje termin, inom LSS, äldreomsorgen och inom akutsjukvården. Skolan samarbetar med universitetsjukhuset i Linköping och med kommunala och privata verksamheter.
– Vi har ett bra samarbete med förvaltningen, det är fördelen i en liten kommun. Det är jätteroligt när de varit på praktik och vi ser dem komma tillbaka och det riktigt lyser i ögonen på dem eftersom de trivts så bra. Det blir roligare att jobba när man kan det man gör, har man roligt på jobbet kan man vara kreativ... Det blir en god spiral, berättar hon.
Carlström berättar om tidigare butiks- och industrianställda män som utbildat sig och nu trivs utomordentligt bra i sina nya roller.
– Man kan upptäcka egenskaper och intressen hos sig själv som man inte trodde att man hade. Det är kul när vi lyckas med det, säger hon.
Eleverna verkar gå en god arbetsmarknad till mötes. Carlström gissar att 30-40 procent får tillsvidareanställning direkt efter avslutad utbildning, och 80-90 procent har minst sommarjobb.
– I dagsläget vet jag ingen av våra tidigare elever som är arbetslös, berättar hon.