Kvinna skadad efter hundens attack – nu åtalas ägaren

En kvinna blev svårt biten av en hund. Nu har hundägaren åtalats för djurplågeri och vållande till kroppsskada.

En hundägare har åtalats för djurplågeri och vållande till kroppsskada.

En hundägare har åtalats för djurplågeri och vållande till kroppsskada.

Foto: Arkivbild/TT

Kisa2021-01-09 12:00

Händelsen inträffade i Kisa den 15 januari 2019 i Kisa. En kvinna var ute och rastade sin hund när hon plötsligt fick syn på två lösspringande hundar. En av hundarna attackerade kvinnans hund och bet den upprepade gånger. I förhör säger kvinnan att den angripande hunden hade "mord i blicken".

Kvinnan försökte att hjälpa sin hund genom att bland annat bända upp käken på den attackerande hunden. Kvinnan blev då själv svårt biten och skrek på hjälp i en förhoppning om att hundägaren skulle vara i närheten. Denna syntes dock inte till. 

Kvinnan fick hjälp av ett vittne och kunde senare söka vård. Hon hade sårskador på näsan, händerna, underarmarna samt underbenet. Kvinnans hund, som överlevde attacken, fick veterinärvård. 

Den attackerande hundens ägare har nu åtalats för djurplågeri och vållande till kroppsskada. Åklagaren skriver i stämningsansökan att kvinnan av oaktsamhet inte höll sin hund under tillräcklig tillsyn och att hon inte vidtog tillräckliga åtgärder för att hålla hunden inomhus. 

Den åtalade kvinnan har i förhör nekat till brott. Hon säger i förhör att hon låg och sov i sin bostad när hundarna på något sätt lyckades vrida om låsvredet och öppna dörren. Av förhöret med kvinnan framgår att hon efter händelsen lät avliva den attackerande hunden. 

Till den kommande rättegången i Linköpings tingsrätt har åklagaren bland annat åberopat förhör med brottsoffret och med vittnet som ingrep. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!