Kyrkoherden slutar: "Coronaåret har slitit på mig"

Kinda Pastorat söker ny kyrkoherde. Efter tre år med uppdraget väljer Jörgen Sundeborn att gå vidare. "Det är med sorg och vemod – det var inget lätt beslut", berättar han.

Coronaåret har slitit på Jörgen Sundeborn. Nu väljer han att lämna uppdraget som kyrkoherde i Kinda Pastorat.

Coronaåret har slitit på Jörgen Sundeborn. Nu väljer han att lämna uppdraget som kyrkoherde i Kinda Pastorat.

Foto: Arkiv/Dennis Petersson

Kisa2021-06-24 12:32

När vi når kyrkoherden via telefon beskriver han läget som en sorgeprocess för både honom och församlingen. Det är den drygt 1,5 år långa pandemin, med ständigt nya restriktioner, som ligger till grund för avskedet. Med många tuffa beslut, komplicerade schema-åtgärder och en hög arbetsbelastning sa kroppen till slut ifrån – med symtom som kan liknas vid utbrändhet.

undefined
Jörgen Sundeborn har arbetat i Kinda Pastorat i fem år, de tre senaste som kyrkoherde. Här sjunger han tillsammans med kollegorna vid Bergdala äldreboende i Kisa.

– Coronåret har slitit mycket på mig personligen. Det har varit så många frågeställningar att brottas med och man märker inte hur mycket det sliter på en förrän kroppen plötsligt börjar att säga ifrån. Jag trivs väldigt bra i pastoratet, jag kommer att sakna församlingsbor och kollegor, men man måste ta signalerna på allvar, förklarar Sundeborn.

Det är inget mer som ligger bakom beslutet?

– Nej, det är coronaåret och att jag till sist har kommit till en punkt där jag är tvungen att göra något åt situationen för min egen skull.

Sundeborn lämnar Kinda i månadsskiftet augusti/september för att istället bli församlingsherde i Linköping och Berga församling.

– Visserligen är det en chefsroll men det blir mindre administration och mer arbete rakt in i församlingsverksamheten. Det är det jag brinner för och där jag har mitt engagemang, förklarar kyrkoherden som är bosatt i Brokind.

Det var aldrig aktuellt att, i en annan roll, stanna i Kinda?

– Nej, jag tror inte det blir bra att den gamla kyrkoherden sitter kvar i församlingen när en ny kommer in.

Vad känner du att du har uträttat som kyrkoherde?

– Vi har fått till en ny församlingsinstruktion som jag är väldigt stolt över. Det är ett måldokument för de närmsta fyra åren, ett visionärt dokument som ger en riktning i arbetet. Den kommer att ha en stor betydelse för församlingens utveckling, svarar Sundeborn.

undefined
Anders Ljung (C), ordförande i församlingens kyrkoråd, beklagar att Jörgen Sundeborn lämnar pastoratet men tycker samtidigt att det är rätt att han lyssnar till sin hälsa.

Anders Ljung (C) är ordförande i församlingens kyrkoråd – som nu söker en ny kyrkoherde.

– Jörgen har varit väldigt omtyckt och har gjort ett bra arbete så det är givetvis beklagligt att han tar det här steget. Samtidigt tycker jag att han gör rätt i att han lyssnar på sin kropp. Alla chefer, oavsett nivå, har haft ett tufft år. Nya restriktioner att förhålla sig till har gjort att planeringen som läggs ena veckan inte har kunnat gälla veckan därpå, konstaterar Ljung.

– Kyrkoherdar är en bristvara men jag hoppas såklart vi kan få tag i en efterträdare så snabbt som möjligt, fortsätter han.

Karta: Kinda Pastorat
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!