Känslosam sista dag för kyrkoherden: "Saknar motstycke"

Jörgen Sundeborn, kyrkoherde i Kinda Pastorat, har gjort sin sista arbetsdag. Nu byter han församling, till Berga i Linköping, där det trygghetsskapande arbetet just nu är prio ett.

Under fredagen packade kyrkoherden Jörgen Sundeborn ihop sitt kontor i Kisa. Detta efter fem år i församlingen.

Under fredagen packade kyrkoherden Jörgen Sundeborn ihop sitt kontor i Kisa. Detta efter fem år i församlingen.

Foto: Dennis Petersson

Kisa2021-08-28 07:00

På hans skrivbord i pastorsexpeditionen, bara ett stenkast från Kisa kyrka, står en flyttlåda. Han har, hittills under fredagen, framförallt hunnit att "packa" bland mapparna i datorn. Först lite senare på dagen flyttas fokus till det fysiska, och böckerna i bokhyllan.

– Det är ett avsked med blandade känslor. Jag känner ett vemod att lämna församlingsborna samtidigt som det känns spännande med något nytt. När man har varit i ett litet pastorat i några år så skapar man sig en enorm kontaktyta, man bygger många fina relationer, och det är flera människor och kollegor som jag verkligen kommer att sakna, konstaterar han.

undefined
Breven, mejlen, telefonsamtalen och pratstunderna på stan har varit många för kyrkoherden sedan han meddelade sin avgång. "Det är överväldigande", säger han.

Reaktionerna blev många efter att Sundeborn offentliggjorde att han skulle gå vidare i karriären. Brev, mejl, telefonsamtal – om vartannat.

– Jag är helt överväldigad. Det är så otroligt gott och jag har fått motta så mycket värme. Jag har avslutat anställningar förr, på andra platser, men det här saknar motstycke, berättar kyrkoherden.

Det var pandemin, och ett år som slet på honom både fysiskt och psykiskt, som ledde fram till beslutet.

– Idag mår jag betydligt bättre. Jag hade en rejäl svacka under våren men jag har haft gott om tid till återhämtning.

undefined
Jörgen Sundeborns nya uppdrag blir som församlingsherde i Berga församling. En Linköpingsstadsdel som har drabbats hårt av den senaste tidens skjutningar.

Hans nya uppdrag, som församlingsherde i Linköpingsstadsdelen Berga, innebär ett mindre ansvarsområde – men helt nya utmaningar. Efter den senaste tidens skjutningar i Linköping, där Berga är en av de drabbade stadsdelarna, står trygghetsskapandet i fokus.

– Kyrkan i Berga ligger bara några 100 meter från platsen där några av skjutningarna har ägt rum. I samband med det här har kyrkan varit öppen för alla. Jag vet också att personal har varit ute och vandrat i centrum. Kyrkan är en av de trygghetsskapande aktörerna och det finns en framtagen plan för arbetet framåt, förklarar Sundeborn, som börjar sin nya tjänst på måndag.

undefined
"Kyrkan har en jätteviktig roll i det trygghetsskapande arbetet", säger Sundeborn om sina kommande utmaningar i Berga församling.

Vad är kyrkans roll och uppgift i en sån här situation?

– Kyrkan bär en jätteviktig roll som en plats där man både kan sörja och söka trygghet. Vi har vid större nationella katastrofer sett att det är till kyrkan man söker sig, det är naturligt, och så är det också i Berga.

Ser du det som en utmaning?

– Ja, samtidigt som kyrkan är van vid att hantera stora kriser. Vi har en god beredskap, med möjlighet till stöd från hela domkyrkoförsamlingen. Det är en angelägen fråga för hela Linköping, svarar Sundeborn.

Som kyrkoherde för Kinda Pastorat har Jörgen Sundeborn vandrat gången mellan expeditionen och Kisa kyrka många gånger.
Som kyrkoherde för Kinda Pastorat har Jörgen Sundeborn vandrat gången mellan expeditionen och Kisa kyrka många gånger.
Karta: Kinda Pastorat
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!