Region Östergötland och kommunstyrelsen i Kinda har ställt sig bakom en avsiktsförklaring om att etablera ett nytt vårdcentrum i Kisa, vilket vi tidigare berättat om.
Angelica Staff är ordförande i Distriktsläkarföreningen i Östergötland, som är en del av Läkarförbundet. Hon arbetar även som distriktsläkare på vårdcentralen i Kisa.
– Vi välkomnar beslutet, även om frågetecken avseende till exempel bemanning kvarstår, säger hon.
Enligt henne är planerna på närvårdsplatser positiva för patienterna och kommer att bidra till att skapa bättre möjligheter för vård nära hemmet. De kommer även att bidra till en ökad kontinuitet för både patienter och vårdpersonal. Redan i dag beskriver hon det som att Kinda ligger i framkant inom områdena läkarmedverkan och kontinuitet.
När det gäller vårdcentrum finns det enligt henne fortfarande många frågetecken som hänger i luften.
– Vi vet ännu inte vilka uppdrag, funktioner eller verksamheter ett tänkt vårdcentrum ska innehålla. Än mindre hur det är tänkt med finansiering och bemanning, säger hon och fortsätter:
– Det vi vet är att vårdcentralerna ska vara navet i den nära vården och att den högsta medicinska kompetensen i primärvården är Specialistläkaren i Allmänmedicin.
Enligt Angelica Staff måste primärvården få mer pengar och fler specialistläkare i allmänmedicin behöver anställas. Hon hänvisar till en inventering som nyligen gjorts som visar att varannan distriktsläkarstol i länet står tom.
– Även om vi i Kisa har förhållandevis god distriktsläkarbemanning och mycket god kontinuitet till våra patienter är situationen i Östergötland allvarlig, säger hon.
– Det finns inga hus i världen som kan ge vård. Regionen måste investera i personal, framför allt nyckelfunktionen specialistläkare i allmänmedicin men också distriktssjuksköterskor.
Enligt henne kan inte byggnaden "vårdcentrum" lösa vårdens utmaningar. Lösningen är att mer personal anställas.
– Farhågan är stor att mycket pengar kommer ”satsas” i nära vård men att grunduppdraget och navet, det vill säga vårdcentralerna, i enlighet med tidigare beslutsmönster i Region Östergötland blir utan investering. Det vore förödande, säger hon.
Alexander Höglund (L) är regionråd med särskilt ansvar för kompetensförsörjningsfrågor.
– Vi i den politiska ledningen delar bilden av att det behöver bli fler distriktsläkare framöver, säger han.
Enligt honom är bristen på allmänspecialister inte bara en fråga som rör Östergötland, utan något som även är ett problem nationellt.
Alexander Höglund säger att regionen tillsatt utbildningsplatser för ST-läkare och infört en rad åtgärder. Bland annat tittar man på hur många patienter det ska gå på en distriktsläkare. Planen är att över tid öka antalet allmännspecialister.
– Det är något som vi alla är överens om, att det är ytterst nödvändigt att vi får fler personer med den kompetensen.
Enligt honom behöver man även se till att personalen har ett rimligt omfång i sitt uppdrag och att samverkan fungerar bra mellan kommuner, sjukhus och primärvård.
Finns det något annat man kan göra för att få fler att vilja jobba som allmännspecialister, som att ge bättre villkor?
– Det tror jag definitivt. Men den främsta åtgärden är nog att de faktiskt blir fler, så att det sker en avlastning där.