– Ja, det behövs en läkarnärvaro. Man är extra försiktig nu när vi har ett nytt vaccin och ifall det skulle uppstå en allergisk reaktion, som det ju kan göra vid all vaccinering, finns akutläkemedel att tillgå, konstaterar han.
Så länge vaccineringen berör brukare inom den kommunala äldreomsorgen är det kommunens egna sjuksköterskor som genomför vaccineringen. När de kommunala medarbetarna själva ska vaccineras, vilket förväntas ske inom de kommande veckorna, är det däremot regionens läkare och legitimerade distriktssköterskor som tar över utförandet.
– Det kommer att bli det nästa stora steget och vi på vårdcentralen håller på att förbereda oss även om direktiven inte helt och hållet kommit från regionen, förklarar Granqvist och fortsätter:
– Nu tar primärvårdens jobb fart igen skulle man kunna säga, det kommer att vara intensivt, men vi står rustade.
Hur känns det att vaccinet är på plats?
– Det är ganska fascinerande att man på den här korta tiden har fått fram ett vaccin som ju är en helt ny vaccintyp. Vaccinet talar om för kroppen vad den ska förbereda sig för, om det kommer istället för att använda avdödat virus eller virusdelar, så risken för biverkningar tror jag är mycket mindre.
Är ni oroliga för att folk inte vill vaccinera sig?
– Vi kan inte säga något annat än att det är ett nytt vaccin som är testat på sedvanligt sätt. Sedan vet vi att det alltid kan dyka upp sällsynta biverkningar, avslutar Granqvist.