Arbetet inleddes för ungefär ett år sedan. Allt började med att tidigare justitiekanslern Göran Lambertz och hans syster bestämde sig för att skriva om Kisas historia mellan 50- och 70-talet. Innan dess hade de skrivit en bok sina föräldrars liv och tänkte att de kunde bryta ut kapitlet om Kisa och publicera det i en Facebookgrupp. Enligt Göran Lambertz var tanken från början att skriva om den tid som deras mamma levde och verkade.
Några gamla kompisar bjöds in till gruppen, som fick namnet "Kisa på 50- 60- och 70-talen". Där började de att ladda upp ett gemensamt dokument där historien tecknades ner. Från början kunde vem som helst i gruppen ladda ner och skriva i texten men på senare tid är det Göran Lambertz som har redigerat den. Däremot kan vem som helst skicka in bidrag.
Nu i början av november, har dokumentet passerat 200 sidor. I texten tas ämnen upp som natur och kultur, kommunikationer, samhälle och näringsliv och människor som levt och verkat i bygden.
På samma sätt som texten vuxit i omfång har även gruppen gjort det. I skrivande stund har den drygt 300 medlemmar.
Kisa är trots allt en ganska liten stad. Hur mycket finns det att berätta egentligen?
– Det finns hur mycket som helst om man berättar om vanliga människor som gör roliga saker. Det är kul för oss som var med och om man inte har ambitionen om att det ska vara viktigt ur ett allmänt perspektiv, säger Göran Lambertz.
Att texten så småningom skulle landa i en bok ställer han sig tveksam till.
– Då behöver man göra den mer balanserad. Nu skriver vi mycket om det lilla och lite om det stora.
Som det är nu landar ambitionen i att dela dokumentet med varandra för att minnas de tider som var och de människor som levde då och som ingår i gruppens gemensamma minnesbank.
– Vi berättar små historier och skriver om när människorna föddes och dog, säger Göran Lambertz.
– Det är väl som man alltid har vetat, att intresset för släkt och bygd och växer när man blir äldre.
Hur länge kan arbetet pågå?
– Det kan pågå hur länge som helst.
– Det var ju 3 000 människor som bodde i Kisa på den tiden.
Enligt Göran Lambertz finns det inga begränsningar när det kommer till omfånget.
– Det växer ganska snabbt.