Lucka uppstår i nämnden: "Lagom att få in nytt blod"

Socialdemokraten Risto Laine, 71, lämnar uppdraget som vice ordförande i Kindas vård- och omsorgsnämnd (von). Han gör det bara ett halvår innan valet i september.

Risto Laine (S) kommer att avgå som vård- och omsorgsnämndens vice ordförande i mars 2022. "Jag har inte energin som krävs", konstaterar han.

Risto Laine (S) kommer att avgå som vård- och omsorgsnämndens vice ordförande i mars 2022. "Jag har inte energin som krävs", konstaterar han.

Foto: Arkiv/Torbjörn Lindqvist

Kisa2021-11-12 15:17

I avsägelsen, som lämnades in i oktober, skriver politikern att han önskar avgå från sina von-uppdrag den 1 mars 2022. Valet som stundar är en del av orsaken.

– Jag känner inte att jag vill lägga ned den tid, energi och kraft som krävs under ett valår. Lusten finns inte där och samtidigt har jag börjat komma upp lite i åren. Det är lagom att få in lite nytt blod, konstaterar Laine.

undefined
Mycket har hänt inom vård- och omsorgsnämnden under mandatperioden. Lars Karlsson (L) var ordförande initialt. Snart lämnar även vice ordförande Risto Laine (S) nämnden.

I närmare 30 år har han engagerat sig inom Kindapolitiken och under de sista två mandatperioderna i vård- och omsorgsnämnden. I dagsläget är han också ersättare i samhällsbyggnadsnämnden – något han tänker fortsätta med.

– Jag är tveksam om jag kommer att fortsätta att vara engagerad efter nästa val. Det skulle i så fall vara ett uppdrag som ersättare, berättar Laine.

Vad är den stora utmaning med en ordförandepost?

– Det är till att börja med väldigt mycket information att läsa in sig på. I von är det dessutom många viktiga personärenden där man måste vara insatt, svarar politikern och fortsätter:

– Vår demokrati bygger på att det finns några som vill ställa upp. Jag hoppas det kan finnas någon yngre som tycker det här är både roligt och intressant.

undefined
Oppositionsrådet Conny Forsberg (S) menar att partiet har en rad personer som är aktuella som ersättare.

Oppositionsrådet Conny Forsberg (S) kommenterar Laines avsägelse så här:

– Det är beklagligt, han har varit till stor nytta för oss, men samtidigt respekterar vi beslutet. Vi är i full gång med att hitta en ersättare och det finns ett antal personer som är aktuella, men jag vill inte föregå något.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!