Lärarens satsning i sommar – öppnar trädgårdskafé

I Kisas gamla kulturkvarter håller Anna Johnsson Svallin på att förbereda inför ett trädgårdskafé. Genom konceptet vill hon ge fler människor möjlighet att njuta av naturen där.

Tanken med Annas trädgårdskafé är inte att bli rik. Hon vill ge kärlek och få gemenskap.

Tanken med Annas trädgårdskafé är inte att bli rik. Hon vill ge kärlek och få gemenskap.

Foto: Agnes Ganestål

Kisa2022-05-31 17:00

Knopparna på träd och buskar är på bristningsgränsen när vi besöker Anna Johnsson Svallin. Just då, i slutet av april, är trädgården vilande, men snart kommer den att grönska. Nu vill Anna välkomna sin omgivning att njuta av trädgården, genom ett trädgårdskafé.

– Det här är Kisas gamla kulturkvarter och på somrarna är det många som går förbi och tittar ner i trädgården på stockrosorna. Jag tänker att jag vill bjuda på det mer genom att öppna upp trädgården.

undefined
Trädgårdskaféets utbud kommer att variera beroende på vad som är i säsong. "Jag vill använda det som finns i min trädgård och andra lokala råvaror", berättar Anna.

Här, invid den lugnt forsande Talusaån, håller Anna på att planera för det stundande kaféet.

– Vi har haft ett bed & breakfast här under två års tid och det har varit väldigt uppskattat och roligt. Den här idén om att ha folk hemma i sitt hem har utvecklats till att det ju även kan få vara folk i vår trädgård som kan trivas och njuta.

Varifrån kommer din öppenhet?

– Jag har rest väldigt mycket och min egen erfarenhet efter att ha varit på platser där folk öppnar upp sina hem och trädgårdar är att det blir en väldigt gemytlig och härlig stämning. Det behövs väldigt mycket mer kärlek och öppenhet i de här tiderna, i kölvattnet efter pandemi och andra väldigt tråkiga grejer som händer i världen.

undefined
Anna äger fastigheten i Kisas gamla kulturkvarter, där hon bor tillsammans med sin sambo. Huset rymmer även två lägenheter och sovplats för bed & breakfast-gäster.

Annas tanke med kaféet är att få människor att lära känna varandra.

– Vi hade loppis och kafé här för 10-15 år sedan och då var det många som hade som svepskäl att gå på loppisen fast de egentligen kom för att ta en kopp kaffe. Då kunde det vara flera olika sällskap som helt plötsligt satt och pratade.

I takt med att loppisprylarna sålde slut blev loppiskaféet vilande.

– Jag jobbar dessutom heltid som lärare, så tiden räckte inte riktigt till. Men jag älskar att både fika och baka. Jag tycker också att det är ett naturligt sätt att umgås.

undefined
Invid Annas trädgård forsar Talusaån. Där kommer man, bland annat, att kunna sitta i sommar när trädgårdskaféet har öppet.

Trädgårdskaféet kommer att hålla öppet fredagar i juli, kanske någon extra dag i veckan. Det hänger på vädret.

– Jag vill inte att folk ska behöva sitta inne eller i partytält, utan upplevelsen är att vara här, i trädgården.

Anna slår ut med armarna, ser sig omkring. Hon pekar och visar, berättar att hon kommer att ha utsprida sittplatser – i örtagården, under körsbärsträdet, på soldäcket, längre bort i trädgården vid vattenfallet...

– Tanken är att man kommer hit och köper sitt kaffe och sin våffla och att man sedan sätter sig där det finns plats.

undefined
Intresset för bakning har följt med Anna sedan barnsben. "Jag är uppvuxen med en mormor som ständigt var i köket och alltid hade någonting att bjuda på", berättar hon.
En fyrbent, hårig kollega!
En fyrbent, hårig kollega!
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!