Lärarna: "Det har varit för trångt redan från början"

Mellanstadiet på Värgårdsskolan i Kisa är för trångt. "Våra lokaler sätter stopp för en god undervisning", konstaterar rektorn Caroline Anspach - sex år efter att skolan byggdes.

Lärarna Lotta Jonsson och Maria Samuelsson konstaterar att Värgårdsskolans mellanstadie är för trångt, och har varit så ända från början.

Lärarna Lotta Jonsson och Maria Samuelsson konstaterar att Värgårdsskolans mellanstadie är för trångt, och har varit så ända från början.

Foto: Dennis Petersson

Kisa2020-10-04 14:00

Efter två år av byggnation klipptes bandet till Kindas nya mellanstadie i augusti 2014. Den dåvarande rektorn, förvaltningschefen Agneta Gatel och bildningsnämndens ordförande Pontus Wessman (MP) kallade skolan för "Sveriges modernaste". Lärarna Lotta Jonsson och Maria Samuelsson var med redan på den tiden. I dag kan de konstatera att politiken inte helt och hållet tog hänsyn till verksamhetens behov.

– Det är onekligen en modern skola med stora, öppna och luftiga ytor men det är inte alltid det vi behöver. Elevernas behov behöver styra och vi kan inte tillgodose dem just nu. Om man exempelvis ska lästräna med en elev får vi sätta oss ute i korridoren, förklarar Samuelsson medan Jonsson fortsätter: 

– Vi är trångbodda och det har vi egentligen varit ända från början. Det är svårt med utrymmen för elever som behöver extra stöd och så har vi ganska många barn i varje klass.

undefined
Rektorn Caroline Anspach menar att lokalbristen gör att verksamheten inte kan tillgodose elevernas behov.

På mellanstadiet finns sex klasser som i snitt består av 28 elever. Lägg därtill två lärare plus resurspersonal vilket gör att antalet personer i varje rum ofta överskrider 30 stycken. För läraren Maria Samuelsson uppstår problem när klassen, under nästa vecka, får ett nytt tillskott.

– Det ska in en bänk till här. Jag vet inte riktigt var den ska stå, konstaterar hon.

För rektorn Caroline Anspach innebär lokalbristen att hon inte fullt ut kan nyttja sin personal.

– Vi har ett tvålärarsystem och en organisation som möjliggör att vi vid behov skulle kunna dela klasserna på hälften eller i mindre grupper men lokalerna räcker inte. Målet är att eleverna ska få den undervisning de har rätt till.

– När skolan byggdes var det i minsta laget och under de två senaste åren har vi fått ett 15-tal nya elever som vi inte hade räknat med. Vi har inget utrymme för inflyttning, fortsätter hon.

undefined
Lärarna Lotta Jonsson och Maria Gunnarsson har problem när en ny elev börjar i klassen. "Vi har inget utrymme för inflytt", menar rektorn Anspach.

När skolan stod klar var antalet elever 176 stycken - i dag är de fyra färre. Trots det menar Anders Ljung (C), den dåvarande ordföranden för kommunstyrelsen, att han inte minns några signaler på för små lokaler.

– Vi fick ta del av statistik på barnutvecklingen i Kinda och hade det pekat på att vi behövde större lokaler hade vi nog sett det, konstaterar han.

Kan ni vara självkritiska i dag, att det inte byggdes större?

– Ja, det är märkligt att lokalerna inte räcker till. Sedan påverkar så klart inflyttning men den prognosen fick vi aldrig.

Karta: Värgårdsskolan 4-6
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!