Ambulansen har lämnat stationen efter nya brister

Ytterligare brister har uppdagats på den redan utdömda räddningsstationen i Kisa. Ambulansverksamheten har nu lämnat lokalerna. "Det här är verkligen en akut nödlösning och det inverkar absolut på både framkomlighet och säkerhet", säger Alexandra Lyssarides, skyddsombud.

Räddningsstationen i Kisa dömdes ut redan 2020. Nu, efter fler uppdagade brister, har ambulansverksamheten lämnat lokalerna.

Räddningsstationen i Kisa dömdes ut redan 2020. Nu, efter fler uppdagade brister, har ambulansverksamheten lämnat lokalerna.

Foto: Agnes Ganestål

Kisa2022-09-21 20:00
undefined
Ambulansen i Kisa har lämnat brandstationen, där de har ett hyreskontrakt med Kinda kommun. Nu håller verksamheten till vid Kisa wärdshus.

Räddningsstationen i Kisa, som delas av ambulanspersonal och brandmän, underkändes redan 2020 i samband med en skyddsrond. Personalen har länge vittnat om både huvudvärk och luftvägssymtom, efter att ha vistats i lokalerna. Falck ambulans hyr in sig i lokalerna, där Kinda kommun är fastighetsägare, och man har länge fört diskussioner om lämpliga åtgärder.

Nu har ytterligare brister framkommit. Dessa gjorde att ambulanspersonalen, med omedelbar verkan, fick lämna lokalerna för en dryg vecka sedan.

– Att det är skyddsstopp betyder egentligen att miljön är uppenbart skadlig för hälsa eller liv. Det är det yttersta steget som ett skyddsombud kan ta när det handlar om att skydda dem som man är ombud för, säger Alexandra Lyssarides, skyddsombud, förtroendevald i Vårdförbundet och ambulanssjuksköterska.

undefined
Alexandra Lyssarides tror att arbetsmiljön har haft en negativ inverkan på ambulansverksamheten i Kisa redan innan flytten till Kisa wärdshus. "Har man huvudvärk, luftvägssymtom och känner sig trött så kanske man inte kan göra sitt jobb som man skulle kunnat om man vore i en arbetssituation där den här exponeringen inte fanns", spekulerar hon.

Hon ser allvarligt på den uppkomna situationen.

– I mars var Arbetsmiljöverket på plats och begärde att arbetsgivaren skulle göra vissa mätningar och komma fram till en risk- och konsekvensanalys för arbetsmiljön. De mätvärdena har kommit nu och det ledde till den här åtgärden. Det handlar om radonvärden på över 300 Becquerel per kubikmeter (Bq/m3), på vistelseytor. Då har man en skadlig exponering för strålning. Det är en nivå som man måste anmäla till Strålskyddsmyndigheten.

Enligt Strålskyddsmyndigheten är riktvärdet vad gäller radon 200 Bq/m3. Ytterligare en brist som uppdagats är det faktum att det läcker upp avgaser till personalens vistelseytor, från vagnhallen. Det är också problem med syllarna i huset.

– Vi sa att "det här är inte en miljö som vi kan utsätta personalen för".

undefined
Räddningsstationen i Kisa delas av både ambulanspersonal och brandmän. Nu har ambulansverksamheten flyttats ifrån lokalen.

Nu håller ambulansen i stället till i Kisa wärdshus lokaler – något som Alexandra Lyssarides beskriver som "en akut lösning".

Hur fungerar det rent praktiskt?

– Det funkar mindre bra förstås, eftersom det inte är en ambulansstation. Vi har tidigare beskrivit att vi hamnar i kläm och att vi inte riktigt får någon hjälp. Kommunen säger att de har fullgjort sin plikt som hyresvärd. Jag tycker inte riktigt det, med facit i hand. De hyr ut en lokal med extremt hög exponering för strålning och andra ämnen som både är skadliga för hälsan och påverkar de människor som vistas där.

Utanför Kisa wärdshus finns nu en specifikt avsedd plats för ambulansen.

– Det här är verkligen en akut nödlösning och det inverkar absolut på både framkomlighet och säkerhet, för det är ju folk i rörelse på ett annat sätt där jämfört med vid en station.

undefined
Ambulansen i Kisa har tillfälligt flyttat till Kisa wärdshus.

Kan det här påverka kvaliteten på verksamheten för människor som är i behov av akut hjälp?

– Jag skulle säga att arbetsmiljön på stationen i Kisa kan och troligtvis har inverkat på kvaliteten, eftersom vi har personal som vistats på stationen under en längre tid och visat symtom. Det har både region, arbetsgivare och kommun vetat om. Det tycker jag är den största angelägenheten.

Alexandra Lyssarides tillägger:

– Men det är klart att det här inverkar. Nu är ambulansen inom rätt beredskapsområde och det tycker jag är viktigt, men vi kan inte vara det till vilket pris som helst utan det måste också vara hållbart.

Hur länge ambulansen kommer att hålla till i Kisa wärdshus är det ingen som vet i dagsläget.

– Jag hoppas att det ska vara så kort tid som möjligt. Det är inte optimalt att ha bilen stående utomhus till exempel. Får vi ett akut uppdrag ska vi vara på väg till personen inom 180 sekunder. Det går inte om man behöver skrapa rutor för att det är frost ute.

undefined
Alexandra Lyssarides, skyddsombud, ser allvarligt på den uppkomna situationen.

Falck ambulans har nu dagliga avstämningar och arbetar med flertalet alternativa lösningar.

– Just nu känns det lite som att det hänger i luften, trots att det här är en akut situation, säger Alexandra Lyssarides och fortsätter:

– Jag tycker att det är alarmerande att man inte går in i någon typ av krisläge med kommunen, regionen, skyddsombud och arbetsgivare, för att diskutera hur vi ska lösa det på bästa sätt så att tredje part inte blir lidande. Något sådant samtal har varken jag eller mina skyddsombudskollegor blivit inbjudna till.

Alexandra Lyssarides slår fast:

– Det är av vikt att invånarna som bor i Kinda får reda på hur det ligger till, så att de vet vad som händer med ambulansstationen och att vi har försökt att få hjälp för att ordna det här på bästa möjliga sätt. Tyvärr får vi inte någon stöttning riktigt i det.

"Vi har väldigt mycket elektronik i våra fordon och de kräver ständig laddning när de inte är ute och kör, för att alla system ska kunna hålla igång sedan", berättar Alexandra Lyssarides. En laddkabel har därför dragits till ambulansen utanför Kisa wärdshus.
"Vi har väldigt mycket elektronik i våra fordon och de kräver ständig laddning när de inte är ute och kör, för att alla system ska kunna hålla igång sedan", berättar Alexandra Lyssarides. En laddkabel har därför dragits till ambulansen utanför Kisa wärdshus.
Brandstationen i Kisa

Ambulansen i Kisa är belägen i brandstationen. Diskussionerna om den nya brandstationen har pågått sedan år 2007. 

2018 gjordes en upphandling som avbröts på grund av bristande konkurrens.

I december 2020 kom den externa rapport som tagits fram av företaget Avonova i samband med en skyddsrond.

I april 2021 gav politikerna i Kinda kommunfullmäktige grönt ljus till att bygga den nya brandstationen, men ambulansen planeras inte ingå där. I slutet av förra året togs det första spadtaget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!