Lars är tredje generationens skohandlare

Lars Sandström i Kisa är tredje generationens skohandlare. I år det 95 år sedan som hans farfar startade rörelsen.

Lars Sandström är tredje generationens skohandlare

Lars Sandström är tredje generationens skohandlare

Foto: Lars-Göran Bexell

KISA2018-10-25 20:00

– Egentligen är det bra mycket längre tillbaka i tiden som upprinnelsen till skoaffären var. Det var runt 1850 som garveriet drog i gång sin verksamhet på Garvaregatan intill Kisaån. Det var garvare John August Andersson som drev garveriet. 1895 blev han änkling och gifte sedan om sig ett par år senare med Ester, berättar Lars Sandström.

John och Ester fick tre barn varav en var Kisa-profilen Järn-John Andersson som bland annat byggde fastigheten Paris på Storgatan i Kisa.

– I början av 1900-talet startade Järn-John en skoaffär och läderhandel. 1906 började han bygga på den fastighet som Sandströms Skor ligger i idag utmed Storgatan, vid järnvägsbron, säger Lars Sandström.

Efter Järn-Johans död tog hans änka Ester kontakt med sin svåger Gustaf Sandström (Lars farfar) i Horn för att hon ville få hjälp att driva garveriet och skoaffären vidare, vilket de gjorde fram till 1910.

– Då tog min farfar Gustaf över affären och drev några år. I första världskrigets slutskede 1918 tog Gustaf kontakt med sin son Bernt som studerade. Han ville få hem Bernt, vilket han även gjorde och han kom in i rörelsen, säger Lars Sandström.

Under de här åren var det bra en grund, som bestod av jättestenar.

– Ja, det fanns ingen fastighet bygd. Den byggde farfar Gustaf och det stod klart 1923 och det var hit som skoaffären flyttade och sedan dess har det varit "Skon vid bron", säger Lars Sandström.

I mitten på 1930-talet, samtidigt som garveriet lades ner, kom Gustafs yngste son Stig (Lars pappa) in i rörelsen. Tillsamman med Bernt drev sedan Stig skoaffären fram till 1977.

På 1990-talet tog Lars över affären och drev den i egen regi. Dessförinnan hade Bernt Sandström lösts ut och likaså Stig Sandström.

– Jag kommer ihåg att vår sista skomakare, han hette Liljedahl i efternamn, avled i mitten på 1970-talet. Det anställdes ingen nu, utan pappa Stig tog över den sysslan men han ville inte kalla sig för skomakare, för det var han inte, sa han. Nej, han kallade sig för skolagare, säger Lars Sandström.

Lars Sandström fyllde 65 år i våras och någon fjärde generation som driver skoaffären vidare det blir det inte.

– Nej, mina barn säger att jag ska sluta. Jag har varit tveksam i flera år men jag tuffar på några år till och avslutar med:

– Jag ser mycket kritisk på nedrustning av landsbygden. Det är bara fokus på städerna i dag.

Lars Sandström säljer skor med storlekar från 18 upp till 51
Lars Sandström säljer skor med storlekar från 18 upp till 51
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om