Levande torg ställs in - "Frågetecknen är för många"

Nej, det blir inget "Levande torg" i Kisa den här sommaren. "Det skulle strida mot de rekommendationer och restriktioner som gäller", konstaterar Kindas kommunchef Sergei Sorokin.

Det blir inget Levande torg i Kisa den här sommaren. Det meddelar kommunchef Sergei Sorokin.

Det blir inget Levande torg i Kisa den här sommaren. Det meddelar kommunchef Sergei Sorokin.

Foto: Max Elofsson/Dennis Petersson/bildmontage

Kisa2020-06-11 16:00

Vid det här laget är det tradition att Stora torget i Kisa, fem fredagar under sommaren, fylls med marknadsknallar, underhållning och en hel del besökare. Kommunen har det övergripande ansvaret för arrangemangen medan bland annat pensionärsföreningarna, de olika kyrkorna samt Kisa handel och service anordnar varsin dag med olika aktiviteter. Nu står det klart att 2020-års upplaga, med anledning av coronaviruset, inte blir av. 

– Vi ser inte att vi har rimliga förutsättningar att säkerställa att restriktionerna kan efterföljas på ett vettigt sätt. Hur ska vi se till att det är maximalt 50 personer samtidigt? Inom vilket avgränsat område ska reglerna gälla? Hur ska alla kunna hålla två meters avstånd till varandra? Nej, frågetecknen är för många, konstaterar kommunchef Sorokin och fortsätter:

– Att vi har väntat med att fatta beslut beror på att vi ville avvakta eventuella lättnader från nationell nivå. Nu uppmuntras vi fortfarande att avstå från att ordna större arrangemang.

undefined
En av sommarens arrangemang skulle handlarna, genom Kisa handel och service, ha stått för. "Får göra det bästa av situationen", säger centrumsamordnaren Gudrid Hansen.

Centrumsamordnaren Gudrid Hansen, från Kisa handel och service, anser att kommunens beslut var väntat.

– Ingen blir förvånad. Det är som det är, det är bara att inrätta sig i ledet, och naturligtvis hade det var oansvarigt att dra igång vårt arrangemang den 31:e juli, konstaterar hon och avslutar:

– Visst påverkar det handlarna men nu får vi försöka göra det bästa av situationen. Kisa har mycket att erbjuda ändå.

Karta: Stora torget, Kisa
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!