Det var ett smått historiskt ögonblick när Anneli Djurstedt, sjuksköterska på den kommunala hemsjukvården, genomförde den första av cirka 55 för dagen planerade vaccinationer på Bergdala äldreboende. Tillsammans med kollegan Ulrika Schelin hade hon, med hjälp av noggranna instruktioner från Region Östergötland, förberett ett 20-tal vaccinationssprutor under morgonen. Vaccinet från Pfizer/Biontechs levereras nämligen oblandat.
– Vaccinet måste vara utanför kylskåpet i 30 minuter för att bli rumstempererat, innan dess har det varit fryst, och sedan måste allting blandas inom två timmar. Därefter är det hållbart i sex timmar så vi måste anpassa mängden doser efter vad vi tror att vi ungefär hinner med, förklarar Djurstedt och fortsätter:
– Att få vara med om det här är som ett nytt kapitel i ens liv skulle jag säga. Jag har jobbat inom vården i 40 år och det är en intressant erfarenhet, även om pandemin givetvis är något man inte hade önskat sig.
Hur var det att genomföra det första sticket?
– Det kändes bra. Samtidigt som det är likt en helt vanlig vaccininjektion är det ändå något helt nytt med tanke på den pandemi vi varit med om, svarar sjuksköterskan Anneli Djurstedt.
Under hela vaccinationsdagen fanns en läkare från Kisa vårdcentral på plats vid äldreboendet för att snabbt kunna ge vård ifall biverkningar skulle uppstå. Lillie Karlsson och alla andra brukare ska få sin andra dos om tre veckor.
Vad säger du om att vara först ut i Kinda med att vaccineras?
– Det är en väldig ära förstås. Jag pratade med min yngsta pojke igårkväll och han sa: "vad roligt att du är först morsan". "Ja det tycker du ja" svarade jag tillbaka, säger Lillie med ett skratt och fortsätter:
– Jag hoppas vaccinet kan göra att vi får återgå till ett normalt liv där vi får umgås med varandra utan allt det här, visir, munskydd och sånt. Det ser jag fram emot.
Suzana Yelvington, medicinskt ansvarig sjuksköterska på kommunen, närvarade vid vaccineringen.
– Det känns fantastiskt att vi har kommit igång, det är det första ljuset i tunneln. Pandemin har varit väldigt kämpig för oss alla och det har påverkat verksamheterna och brukarna oerhört mycket, säger hon.
Förhoppningen är nu att nästa leverans vaccin ska komma till Kinda under nästa vecka. Då är det brukarna på Stångågårdens och Västerlidens äldreboenden som står näst på tur.