Lista: Här befinner sig kommunens stora byggprojekt

Totalt utgör de en budget på över 250 miljoner kronor. Vissa pågår och andra tillhör framtiden. Här listar vi några av Kinda kommuns stora byggprojekt och var i processen de befinner sig.

Rimforsas nya skola, Rimforsa vattenverk, stationsområdet i Kisa och räddningsstationen. Det är några av kommunens pågående byggprojekt.

Rimforsas nya skola, Rimforsa vattenverk, stationsområdet i Kisa och räddningsstationen. Det är några av kommunens pågående byggprojekt.

Foto: Sonark Arkitektkontor AB/Dennis Petersson/bildmontage

Kisa2020-11-18 08:00

Rimforsa skola: För nästan exakt ett år sedan meddelade kommunledningen att den nya Rimforsaskolan planeras till Hackelområdet. På tisdagen den 24:e november kommer förvaltningens färdigställda samrådshandlingar, alltså initiala förslag på byggnation, att behandlas av samhällsbyggnadsnämnden. I augusti 2022 är det planerat att bygget ska starta och till höstterminen 2024 ska skolan öppna portarna. Totalbudgeten är 148 miljoner kronor.

Stationsområdet, Kisa: Centralortens resecentrum har varit en långbänk. När Ica under året drog sig ur planerna om en livsmedelsbutik på området stod kommunen utan en självklar plan. Skisser och förslag har tagits fram genom åren och dessa går man igenom. Samhällsbyggnadsförvaltningen ser just nu över detaljplanen för att kunna ge politiken ett förslag på utformning. Den planerade rivningen av stationshuset samt det tillhörande godsmagasinet genomfördes under året. Den totala budgeten är i dagsläget 6,3 miljoner kronor.

undefined
Samhällsbyggnadsförvaltningens chef Karolina Hedlund meddelar att samrådshandlingarna för Rimforsa skola nu är klara och redo för politiskt beslut.

Rimforsa vattenverk: Byggnationen vars syfte är att fördubbla vattenverkets kapacitet pågår och slutbesiktning planeras till december 2020. Byggprojektets totala budget planeras till 25 miljoner kronor.

Ny brandstation, Kisa: Projektet har funnits med i kommunens handlingar i nästan tolv år. Skisser har tagits fram, placering har utretts och upphandling har genomförts för att sedan avbrytas. Tjänstemännens förslag är i dag att kommunen ska gå vidare med byggnationen men på grund av den ekonomiska situationen avvaktar politiken den nya budgeten. "Parallellt finns det en diskussion kring arbetsmiljön på brandstationen och därför kommer vi att koppla in ett företag som gör en neutral bedömning", förklarar samhällsbyggnadschef Karolina Hedlund.

undefined
Kommunhuset i Kisa ska bli mer säkert. Bland annar ska passersystem installeras. I dagarna får kommunen in anbud för projektet.

Ombyggnation kommunhuset: I dagarna får kommunen in anbud för ombyggnationen av medborgarkontoret. Syftet är att höja säkerheten i kommunhuset. Passersystem ska installeras och planlösningen ska förändras. I det här projektet finns det ännu ingen prognostiserad totalkostnad.

Trafiksäkerhet kring Hackel: Då Hackelområdet utvecklats till ett idrottscentrum där många rör sig, inte minst barn och ungdomar, behöver gatorna runt omkring att anpassas. Här är byggnationen av ett övergångsställe nyligen färdigställd tillsammans med ytterligare åtgärder och en sänkt hastighet. Kostnaden, 700 tusen kronor.

Karta: Kisa station
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!