Ljusning på särskilt boende: "Lyckats begränsa smittan"

Fyra brukare är smittade, corona-enheten är öppen men spridningen verkar ha stoppats. Det är, enligt äldreomsorgens chef Eva Hulth, läget för smittan inom särskilt boende.

Fyra brukare vårdas just nu på corona-enheten vid Bergdala äldreboende. Det meddelar äldreomsorgens chef i Kinda Eva Hulth.

Fyra brukare vårdas just nu på corona-enheten vid Bergdala äldreboende. Det meddelar äldreomsorgens chef i Kinda Eva Hulth.

Foto: Julia Djerf/Dennis Petersson/bildmontage

Kisa2021-02-05 15:51

För en dryg vecka sedan kunde vi rapportera att Kinda kommun återigen hade öppnat upp den isolerade kohort-avdelningen på Bergdala äldreboende – för vård av coronasmittade brukare. Då var antalet bekräftade covid19-fall tre stycken, i dag är de fyra till antalet. Samtliga brukare bor på en och samma avdelning, en avdelning med totalt nio platser.

– De här personerna mår så pass bra så att bedömningen i dagsläget är att de blir friskförklarade i nästa vecka om inget nytt tillstöter. Det verkar som att vi har lyckats begränsa smittan, förklarar Hulth och fortsätter:

– Det finns en hög kompetens hos vår personal för att hantera den här situationen. Deras och chefernas förmåga att snabbt ställa om och öppna upp den här enheten har skapat förutsättningar för en smittsäker vård.

Under den gångna veckan har ytterligare 26 Kindabor bekräftats smittade av coronaviruset och totalt, sedan pandemins start, har 240 covid19-fall identifierats i kommunen.

– Som vanligt vill jag skicka med att pandemin inte på något sätt är över och smittläget är fortfarande allvarsamt. Med ett högt smittläge i samhället ökar också risken att våra särskilda boenden drabbas, säger Hulth och avslutar:

– Vi har kommit en bit i vaccineringen men det är inget som på något sätt minskar riskerna. Man måste fortsatt ha hög följsamhet i de riktlinjer och förutsättningar som finns. Det är ett allmänt utskick till alla i samhället.

Karta: Bergdala Äldreboende
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!