– Ända sedan vi startade bolaget har vi sagt att vi vill utvecklas och växa. De här såg vi som en bra möjlighet till att göra just det, konstaterar vd:n Tomas Andersson när han presenterar nyheten.
Stiftelsen Kindahus har, sedan kommunalförbundet Itsam meddelade att de säger upp hyresavtalet vid Bexhuset, letat med ljus och lykta efter en ny lösning. Att hyra ut den 900 kvadratmeter stora lokalen har visats sig vara svårt och fokus har riktats mot att hitta en köpare. I somras inleddes dialogen som med måndagens fullmäktigebeslut gick ända in i mål.
– Det känns jättebra att en lokal aktör vill satsa i kommunen och vi vill, för egen del, se till att vi inte tar oss vatten över huvudet. Vi har gigantiska saker att ta tag i framöver, hela Bergdalaområdet måste moderniseras till exempel, och därför vill vi minska antalet verksamhetslokaler i vårt bestånd, förklarar Kindahus marknadsansvariga Roger Magnusson.
Jaal Fastigheter är ett relativt ungt bolag som till lika stora delar ägs av de lokala företagen ELA Skogsservice och Rimforest AB. För fyra år sedan köpte företagen den forna "Gyromek-lokalen" på Sjövallavägen i Kisa och gav sig därmed in i fastighetsbranschen. Nu tar de nästa steg.
– Bexhuset förblir ju uthyrt till Itsam fram till sista augusti 2021 men därefter har vi en massa idéer. Företagshotell, bostäder eller seniorboende - vi stänger inte dörren för några lösningar, förklarar vd:n Andersson.
Från början var Kindahus tanke att endast sälja Bexhuset men under förhandlingarnas gång har även Storgatan 36 C och D inkluderats i köpet. Totalt sett består huset av tre verksamhetslokaler och sex lägenheter.
Vad blev köpesumman?
– Vi väntar med det tills köpet har gått igenom. Vi kan säga att båda parterna är nöjda, svarar Andersson.
Men är det en stor ekonomisk satsning för er?
– Ja visst, så är det, men vi har hyresintäkter från sju företag i vår andra fastighet så vi har en bra grund att stå på. Med den grunden skulle vi klara av om Bexhuset stod tomt under en period.
Kommer ni att nyanställa?
– Vi räknar med att göra en del själva. Snöröjning och trädgårdsunderhåll kanske vi lejer ut.
Att satsa i en pandemi är inget som oroar Andersson.
– Att äga fastigheter ser vi som något långsiktigt, konstaterar han och avslutar:
– Vi tror på Kisa, är ifrån bygden och vill att den ska leva, så det här känns bra.