Markägarna har nått vägs ände: "Jag ger inte upp"

Eons kraftledning mellan Kisa och Vimmerby har, av berörda markägare, överklagats till högsta instans. "Det finns många mjuka värden i skogen", konstaterar Rune Larsson

Rune Larsson har varit LRF Kindas representant i referensgruppen för Eons stora kraftledningsprocess. "Det har varit en lång resa", konstaterar han.

Rune Larsson har varit LRF Kindas representant i referensgruppen för Eons stora kraftledningsprocess. "Det har varit en lång resa", konstaterar han.

Foto: Dennis Petersson

Kisa2021-10-13 06:00

Som en del av LRF Kinda har han, ända sedan projektstart, agerat kontaktperson mellan markägare och energibolaget Eon. Tillsammans med kollegan Johan Linder från LRF Kalmar län är han en del av projektets referensgrupp. Mark- och miljööverdomstolen, den högsta rättsliga instansen, har nu nekat prövningstillstånd för de överklaganden som under de senaste åren har varit aktuella.

undefined
Rune Larsson, LRF Kinda, och Johan Linder, LRF Kalmar län, syns närmast kameran. "Ingreppet i skogen berör. Det måste man förstå", säger de å markägarnas vägnar.

– Jag har hela tiden haft kontakt med de från början många markägare som har överklagat. De har haft synpunkter på projektet, det blir ju en gata genom skogen som aldrig har funnits där. Jag vet inte om man kan säga att de har varit arga men de har velat försöka att överklaga så långt det går, förklarar Larsson och fortsätter:

– Ledningen innebär ett stort ingrepp i markägarnas skog, främst från Kisa till Gullringen där det blir en helt ny ledningsgata, och det berör många.

Vad skulle du säga är den största anledningen till motståndet?

– Från början var det nog att många ville ha en markkabel istället som är ett mindre ingrepp, och det har nog hängt med hela vägen, svarar Larsson.

undefined
Avverkningen, för att beredda plats åt ledningen och transformatorstationerna, har i princip slutförts. Nu, i november, ska byggnationerna påbörjas.

LRF-representanten Johan Linder ser även flera andra anledningar.

– Äganderätten är rätt så viktig för markägarna, att få bestämma över det man har investerat i för livet. Man kanske har skött sin verksamhet på ett visst sätt och så kommer det här och fäller skog som borde ha stått orörd i många år till, förklarar han och fortsätter:

– Många har också minnen kopplade till skogen. De kanske klättrade på det där berget där ledningen nu ska gå som barn och det påverkar dem. Det måste man förstå.

undefined
Drygt fem mil lång går den nya 130-kilovoltsledningen över nästan 100 olika fastigheter. Många av markägarna har, genom åren, varit med och överklagat projektet.

Magnus och Jan Gustafsson är de båda markägarna som, till mark- och miljööverdomstolen, överklagade två beslut kopplade till kraftledningsprojektet. Det ena gällde den ledningsrätt som Eon beviljades år 2019. Det andra beslutet gällde den förlängda färdigställandetiden. De båda väljer att, i dagsläget, kommenterar domarna kortfattat.

– Vi har, under 13 år, framfört våra synpunkter på ledningen och projektet och de facto är att de har förbisetts hela tiden. Eon har aldrig behövt att ändra sitt tillvägagångssätt på något sätt. Det hade varit bra om Eon tagit chansen att, i samband med det här projektet, göra något nyttigt för klimatomställningen, säger Magnus och fortsätter:

– Jag ger inte upp i det här ärendet så länge jag står på benen.

Karta: Leoparden, Kisa
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!