Daglig LSS-verksamhet i Kisa anmäldes till IVO

En daglig LSS-verksamhet i Kisa anmäldes i somras till IVO. Anledningen var bristfälliga toalettutrymmen. En åtgärdsplan har tagits fram och ska genomföras under december.

Bristfälliga toalettutrymmen låg bakom anmälan till Inspektionen för vård och omsorg. Anmälan riktade sig mot en daglig LSS-verksamthet i Kisa där brukarna, enligt uppgift, fick uträtta sina behov i ett gemensamt dagrum.

(Bilden är en arkivbild och toalettutrymmet har inget att göra med innehållet i artikeln.)

Bristfälliga toalettutrymmen låg bakom anmälan till Inspektionen för vård och omsorg. Anmälan riktade sig mot en daglig LSS-verksamthet i Kisa där brukarna, enligt uppgift, fick uträtta sina behov i ett gemensamt dagrum. (Bilden är en arkivbild och toalettutrymmet har inget att göra med innehållet i artikeln.)

Foto: Victoria Essenholm

Kisa2022-12-09 14:00

I somras anmäldes en daglig LSS-verksamhet i Kisa till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.  Anmälaren ansåg att toalettutrymmena var undermåliga och skrev i sin anmälan att brukarna fick uträtta sina behov i en potta i ett dagrum medan de andra brukarna var närvarande.  

Tidningen har tagit del av klagomålet samt en rad andra handlingar som rör hygienutrymmena på den berörda dagliga verksamheten.

När vi kontaktar Anna-Marie Ewing, enhetschef för funktionsstöd vid Kinda kommun, för att bemöta kritiken vill hon enbart svara på våra frågor via mejl. Hon skriver bland annat att hon inte kan gå närmare in på ärendet "på grund av sekretess".

"IVO var i kontakt med oss och valde att inte gå vidare med en utredning utan lämnade över klagomålet till oss. Som alla klagomål eller synpunkter hanteras det via vår rutin för klagomål och synpunkter. Detta gjorde vi även i detta ärende där berörda personer inklusive den som lämnat synpunkten, involverades och åtgärder presenterades i samband med ett gemensamt möte", skriver Anna-Marie Ewing.

Vad har ni gjort för åtgärder?

"Vi har tillsammans med medarbetare, skyddsombud, det företag som hjälper oss hantera hjälpmedel och samhällsbyggnadsavdelningen fört dialog kring de åtgärder som vi såg som alternativ. Vår ambition var att detta skulle hanteras skyndsamt så möten för olika projekteringar och offerter genomfördes och en plan på vad som behövdes åtgärdas togs fram Vi fick tillgång till en lägenhet med handikappanpassad hygienutrymme och som också använts fram till nu."

Är åtgärderna klara?

"Vi har försökt att agera så skyndsamt som möjligt i frågan men på grund av rådande världsläge, bland annat kriget i Ukraina, fick vi information av vår anlitade byggfirma att leverans av nödvändigt material dröjer. För en tid sedan fick vi information av byggfirman att detta kommer att åtgärdas nu under december månad vilket vi också informerat berörda om."

Hur länge har Sinnesverkstan haft undermåliga toalettutrymmen?

"Det rör sig om ett förändrat behov där jag inte kan gå in på enskilda ärenden men så fort bekymret kom till min kännedom har vi försökt jobba för att hitta olika lösningar på olika sätt. Det allra första vi gjorde var att låna den handikappanpassad toalett som finns i anslutning till lokalen", skriver Anna.Marie Ewing.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!