I köket på Värgårdsskolan är det full fart under torsdagsförmiddagen. Det är "Måltidens dag" och lunchen håller på att förberedas. Vid en arbetsbänk står en kock och tillagar specialkost och på andra sidan väggen står en annan och förbereder äpplekaka med vaniljsås till äldreomsorgen.
Anki Bexell, måltidschef i Kinda kommun, och Robert Wass, kökschef, kommer till mötes i matsalen för att berätta om "Måltidens dag".
– Vi har nog firat den dagen så länge jag kan minnas, i alla fall i tio år, säger Bexell.
Men fenomenet med lokalproducerad mat är inget unikt för den dagen, belyser hon.
– En gång i månaden försöker vi, inom både äldreomsorgen och skolor, att använda lokalt viltkött. Lokalt är viktigt för oss. Vi använder bara svenskt kött och grönsaker efter säsong. När det är soppa försöker vi baka bröd och vi lagar så mycket som möjligt ifrån grunden.
Vad är viktigt när det gäller skolmat?
– Det viktigaste är väl egentligen att maten faktiskt hamnar i magarna på barnen så de orkar med skoldagen. Men vi lagar ju sammanlagt 1100 skolportioner dagligen, så det är svårt att få alla nöjda, konstaterar Bexell.
Robert Wass nickar och tillägger:
– Men det är bra mat. Vi äter också av den varje dag.
Har ni marknadsfört "Måltidens dag" i klasserna på något sätt?
– Vi har försökt begränsa det lite med tanke på pandemin, men det står med på matsedeln. Till nästa år kan vi förhoppningsvis jobba lite hårdare med det så att fler vet om det, säger Bexell.
– Man har ju inte riktigt vågat springa mellan klassrummen nu, varken för elevernas eller ens egen skull, fyller Wass i.
Efter en stunds samtal börjar matsalen fyllas av hungriga elever. Bland dem finns Klara Lövgren, Hilma Karlsson, Nike Lönning och Celine Melin. De går alla fyra i sexan och är överlag nöjda med skolmaten.
– Det är oftast god mat, men ibland kan det vara lite vågade rätter. Det är ju mest barn som äter och de är ju ofta lite mer kräsna än vad vuxna är. Det var någon gång det var grekiska biffar och då var det till exempel oliver i, säger Klara Lövgren.
En sak som Celine Melin önskar är att kockarna ska planera maten mer efter elevernas scheman.
– På långdagar tycker jag att de skulle kunna göra bättre rätter så man orkar med dagen. Det har varit flera gånger som vi fått soppa på långdagar och dels tycker inte alla om det och dels är det inte så mättande.