Många Kindaekipage slåss om segern

I kväll startar årets Midnattssolsrally, Sveriges och ett av norra Europas största rally för historiska tävlingsbilar.

I en Saab V4 hittar vi under rallyt även Anders Knutsson och Christian Ingemarsson.

I en Saab V4 hittar vi under rallyt även Anders Knutsson och Christian Ingemarsson.

Foto: Andreas Johansson

Kisa2018-06-26 19:00

Lokalt deltar flertalet förare och kartläsare från både Kinda- och Ydre Motorklubb. Dessa deltagare ser fram emot årets höjdpunkt, Midnattssolsrallyt, vilket för året är öppet för bilar byggda 1990 eller tidigare. Cirka 185 ekipage är anmälda till de 17 specialsträckorna som sammantagit består av 160 kilometer av rallyts totalsträcka på ungefär 780 kilometer.

– Vi har ett fantastiskt startfält med många duktiga förare. I år har vi fått till den mest skiftande bansträckningen hittills, där riktigt snabba vägar blandas med svårkörda och utmanande sträckor, säger Lasse Jonsson, Projektledare för MSR.

Under torsdagen körs sträckorna norrut från Vimmerby med lunch- och serviceuppehåll i Kisa från klockan 11.30. Bilarna kommer tillbaka till sina serviceplatser en andra gång under eftermiddagen.

I klassen "Historic rally", vilket är den största klassen med 140 tävlande hittas de flesta Kinda- och Ydreåkarna.

Så som Christer Carlsson i sin Saab 96 med Gösta Frode i högerstolen. I En Volvo 142 kör Hans Pettersson Ydre MK med Boo Hidsjö MK Kinda.

I en nybyggd Volvo 142 finns Fredrik Svensson med pappa Veine, båda Ydre MK. Ännu ett ”far och son–ekipage” finns med, nämligen Ydre MK:s Björn Svensson med sonen Frederik 15 år, som kartläsare, och på frågan vad han ser fram emot på MSR så svarade han:

– En rolig tävling i flera dagar där jag hoppas få åka fort och brett, svarar Frederik, och med tanke på pappa Björns körstil så får han säkert sina förhoppningar uppfyllda.

Grabbarna Tomas Damm och Tomas Kasselstrand båda tävlande för MK Kinda återfinns i en Volvo 142.

Tomas Malm Ydre MK har Anders Andersson VÖMK i en Opel Ascona. I en Volvo Amazon finns en van rallyförare trots sin unga ålder, nämligen Ydre MK:s Tobias Gustavsson med Sofia Johansson i högerstolen. Det är andra året som Tobias Gustavsson kör och han sätter ”ribban” högt.

– Jag har som mål att vinna klassen i år, det är bara åtta startande i klassen, men motståndet är tufft, säger Gustavsson.

Som debutant i sammanhanget finns Kenneth Mariasin med sonen Michael till hjälp i högerstolen, MK Kinda.

Janne Svensson har Hampus Johansson som kartläsare, Ydre MK, ekipaget tävlar i en BMW 2002. Den ”gamla rallyräven” Peter Jonasson Ydre MK har Lars Jansson Åtvidabergs MK bredvid sig i en Opel Ascona B. Paret har målet att vara på den övre halvan i resultatlistan bland de 29 startande i sin klass. Ytterligare ett ekipage med far och son återfinns i en Saab 99, nämligen Ydre MK:s Fredric Nordh med Albin som kartläsare. Som hemmaförare finns även Anders Knutsson Ydre MK som för dagen får hjälp av Christian Ingemarsson, Vimmerby MS. De tävlar i en Saab V4. Sist ut bland våra lokala förare i en Volvo 242 har vi MK Kindas ”Lill-Lasse” Pettersson med Ulf Johansson Ydre MK vid sin sida.

– Jag kom fyra förra året och då flöt det mesta på bra, säger Lasse, men i år är det mycket tuffare motstånd bland de 25 startande i klassen, men jag hoppas att vara bland de tio bästa. Allt måste funka och det är mycket som ska ”klaffa” för att man ska nå målet, fortsätter Lasse.

Så alla ni som är intresserade av bilar och nostalgi får chansen att ta en titt på alla bilar och en pratstund med förare och kartläsare under torsdagen. Sen är det bara att packa matsäcken och ge sig ut i skogarna för att se och höra dem ”in action”, det kan inte bli bättre.

"Rallyräven" Peter Jonasson och Lars Jansson kommer köra sitt tredje MSR.
"Rallyräven" Peter Jonasson och Lars Jansson kommer köra sitt tredje MSR.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om