Många vill hyra skidor: "20 till 30 samtal om dagen"

Minusgrader och ett snötäckt landskap inbjuder den aktiva till skidåkning. Skidboden kan inte matcha efterfrågan på längdskidor just nu.

Arkivbild på längdskidåkning. Magnus Johansson och Skidboden får många samtal av personer som vill hyra skidor.

Arkivbild på längdskidåkning. Magnus Johansson och Skidboden får många samtal av personer som vill hyra skidor.

Foto: Magnus Strömsten

Kisa2021-02-11 14:47

Vi hör av oss till de lokala sportbutikerna för att höra hur deras försäljning påverkats av nedläggningen av Tolvmannabackens alpina verksamhet. 

Magnus Johansson, som driver skiduthyrning på Skidboden, berättar att försäljningen av Tolvmannabacken påverkar verksamheten. Han har inga siffror på hur mycket.

– Men det är inte så att jag inte överlever, säger Johansson. 

I vintervädret är det istället många som vill hyra längdskidor. Johansson berättar att Skidboden får 20 till 30 samtal om dagen med frågor om det går att hyra längdskidor just nu. Och efterfrågan är större än utbudet.

– På den alpina sidan klarar jag alla som hör av sig, men det är värre på längdsidan. Vi har ju inga konstlängdspår vilket gör att allt hänger på natursnö, säger Johansson.

Men han jobbar på att få in mer längdskidor i framtiden. 

– Jag räknar med att vi ska utöka det. Det finns mer idéer kring det, men det kan vi ta en annan gång, säger han och berättar inte vad som är på gång. 

Peter Andersson som är delägare på Kisa Cykel & Sport berättar att de inte sålt skidor på cirka 10 år. Så nedläggningen av Tolvmannabackens alpina verksamhet har inte påverkat butiken.

– I och med att vi haft så milda vintrar. Det har inte varit någon efterfrågan på alpinskidor över taget, säger delägaren Peter Andersson.

undefined
Peter Andersson och Kisa Cykel & Sport har sin högsäsong under sommaren.

Efter att försäljningen av Tolvmannabacken gick i lås i början på november förra året står det klart att det blir en cykelpark med bland annat downhill-åkning och huvudfokus på mountainbike istället. 

Kommer det passa er på Kisa Cykel & Sport?

– Jag vet inte. Kanske att det kan bli lite sug om de gör något cykelspår. Men för downhill har jag lite svårt att tro det. Därför att det krävs så extrema cyklar till det.

Du kommer inte anpassa utbudet efter den nya satsningen?

– Det tror jag inte. Det är om någon vill beställa en, så kan man ju ordna något. Men det är inget jag kommer att ta hem. Jag tror att det är lite för extremt, för det blir ju inga billiga cyklar, säger Peter Andersson.

Tolvmannabackens nya ägare Oscar Härnström har i en tidigare intervju berättat att han siktar på att kunna ha bland annat cykeluthyrning vid den nya anläggningen Kisa MTB Park.

Tidigare i veckan meddelade den nya ägaren att folk är välkomna till den snöfyllda backen om man vad sugen på att hitta på någon vinteraktivitet i backen. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!