Misstänkta rånare på fri fot efter rättegången

Åklagaren yrkar på fängelsestraff för en av de åtalade männen efter rånet, misshandeln och det stora polispådraget som ägde rum i Kisa. Det står klart efter avslutad rättegång.

De två unga män som tidigare har varit frihetsberövade efter rånet i Kisa i september släpptes på fri fot efter rättegången. "Det betyder inte att de inte kommer att dömas", säger åklagaren Emilia Barsk.

De två unga män som tidigare har varit frihetsberövade efter rånet i Kisa i september släpptes på fri fot efter rättegången. "Det betyder inte att de inte kommer att dömas", säger åklagaren Emilia Barsk.

Foto: Dennis Petersson

Kisa2021-11-15 14:00

Den 17 september larmades flera polispatruller, från både Jönköpings och Östergötlands län, till Kullaområdet i Kisa. Initialt fanns misstankar om ett väpnat rån och en man i 25-årsåldern uppgav att han misshandlats, hotats och blivit bestulen på sin mobiltelefon. Tre unga män, 19, 18 och 17 år gamla, greps för brottet samma kväll. Enligt åtalet användes en fältkniv och en luftpistol.

undefined
Under torsdagen och fredagen pågick huvudförhandlingarna i målet där tre unga män står åtalade för rån och misshandel.

Under torsdagen och fredagen ägde huvudförhandlingarna i målet rum vid Linköpings tingsrätt. Kammaråklagare Emilia Barsk, som agerat förundersökningsledare, berättar mer – någon timma efter rättegångens slut:

– Förhandlingarna har gått som förväntat. Jag har yrkat för fängelsestraff för den äldre av de åtalade och för skyddstillsin i kombination med fängelse för 18-åringen. För den tredje, som är LVU-placerad, yrkar jag för fortsatt vård.

Vad var rättegångens knäckfråga?

– Den stora frågan är vad som har hänt och vem som har gjort vad. Jag anser att jag har bevis nog för att kunna säga att brottet har skett i enlighet med det jag menar. Det finns bland annat teknisk bevisning och vittnen, svarar Barsk.

undefined
En del av händelseförloppet, där själva rånet ägde rum den 17 september, var vid Linnékyrkan i Kisa.

Tingsrätten valde dock att efter förhandlingarna släppa de män, 19- och 18-åringen, som tidigare har varit frihetsberövade. En av männens advokat, Bertil Dahl, kommenterar rättegången så här:

– Min klient är försatt på fri fot och får fortsätta sin skolgång. Det är ett mänskligt och humant beslut.

Domen meddelas om två veckor.

Karta: Kullaområdet, Kisa
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!