Mannen hittades vid liv: "Det känns väldigt skönt"

Efter ett stort sökpådrag kunde den 88-årige mannen till sist återfinnas vid liv – relativt nära sin bostad. "Det har varit frivilliga krafter som letat med motorcyklar", meddelade områdespolisen Erik Johansson.

Under tisdagen deltar ett trettiotal poliser i sökandet efter den man som försvann från sin bostad utanför Kisa under måndagskvällen.

Under tisdagen deltar ett trettiotal poliser i sökandet efter den man som försvann från sin bostad utanför Kisa under måndagskvällen.

Foto: Martina Gradian

Kisa2020-10-06 10:31

Strax innan klockan 14.00 på tisdagseftermiddagen meddelade Polisregion Öst att de funnit den man som under måndagen anmäldes försvunnen. Det var en hundförare som till slut fick upp vittring och kunde hitta mannen en dryg halvkilometer från bostaden - "väldigt blöt" och i en skogsglänta en bit från vägen.

– Det var väl ett ställe där vi kanske inte hade räknat med att hitta honom. Vi har åkt väldigt mycket utmed vägar och det här visar att det är väldigt svårt att hitta en försvunnen person. Det tar tid att söka igenom varenda vrå omkring platsen för försvinnandet, förklarar områdespolis Johansson.

Vad säger du om att ni hittade honom vid liv?

– Det känns väldigt skönt. Nu har jag inte fågelperspektivet över den här insatsen men vi har haft ett stort engagemang. Det har varit frivilliga krafter som letat med motorcyklar och vi har fått låna Klockaregården i Västra Eneby. Jag tycker det är väldigt bra jobbat av både personal och frivilliga som har ställt upp.

undefined
"Väldigt skönt att hitta honom vid liv", säger områdespolisen Erik Johansson.

Mannen fördes till Universitetssjukhuset i Linköping för kontroll. Polisen uppgav att 88-åringen var "nedkyld och blöt" när han hittades. Region Östergötland hade på tisdagskvällen ingen uppgift om mannens hälsoläge.

Under tisdagsförmiddagen fokuserades sökningen i en radie av några kilometer med utgångspunkt från mannens bostad öster om Kisa. Ett trettiotal poliser deltog i sökandet under förmiddagen, fyra hundpatruller och tre motorcyklar. Motorcyklisterna sökte utefter stigar och vägar i området.

– En ganska stor insats, sa polisens presstalesperson Thomas Agnevik.

undefined
Stefan Waldau Wass, säkerhetssamordnare i Kinda, knöt kontakt med den frivilliga resursgruppen under dagen.

Under tisdagsförmiddagen kopplades även Sjöräddningssällskapet in för att hjälpa till med sökandet i Åsunden. Staffan Waldau Wass är säkerhetssamordnare på Kinda kommun och knöt även kontakt med kommunens frivilliga resursgrupp "Gröna Gubbarna". 

– Det är ett gäng män som åker militärmotorcyklar som är kommunens frivilliga resursgrupp. Det rör sig om en handfull frivilliga på motorcykel. De är inkopplade, och aktiverade, berättade Waldau Wass.

– Det var mannens sambo som under måndagen märkte att han inte kom tillbaka efter att han hade gått ut någon gång under eftermiddagen, och då kontaktade polisen, berättade polisens presstalesperson Dennis Johansson Strömberg. 

Under tisdagsmorgonen samlades poliserna vid polisstationen i Kisa.
Under tisdagsmorgonen samlades poliserna vid polisstationen i Kisa.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!