Krock med dovhjort kostade 24 800 kronor

En 66-årig bilist råkade köra på en dovhjort. Det kostar honom 24 800 kronor i böter.

Den 66-årige mannen körde på en dovhjort. (Bilden är tagen i ett annat sammanhang.)

Den 66-årige mannen körde på en dovhjort. (Bilden är tagen i ett annat sammanhang.)

Foto: Magnus Grimstedt

Kisa2024-01-29 19:00

Det var den 17 augusti förra året som 66-åringen körde bil på länsväg 134 i Kinda kommun. Han noterade att det fanns flera dovhjortar nära vägen – vilket fick honom att sänka hastigheten. Plötsligt hoppade en dovhjort upp mot bilen och hamnade på motorhuven. Enligt 66-åringen gled hjorten över motorhuven och ned på andra sidan. Djuret sprang sedan in i skogen. 

Enligt 66-åringen fanns det ingenting som indikerade att dovhjorten kom till skada. Han valde därför att inte ringa polisen och anmäla att en viltolycka hade skett.

66-åringen kunde först inte upptäckta några skador på bilen – men efter ett tag märkte han att vindrutetorkaren betedde sig märkligt. Det visade sig att en mutter hade lossnat. I detta skede kontaktade han sitt försäkringsbolag – och fick då veta att han var tvungen att polisanmäla händelsen. 

En åklagare valde att åtala 66-åringen för förseelse mot jaktlagen. Enligt jaktförordningen är den som kör på ett djur av arterna björn, varg, järv, lo, älg, hjort, rådjur, utter, vildsvin, mufflonfår eller örn skyldig att snarast möjligt märka ut olycksplatsen och underrätta polisen. 

Linköpings tingsrätt skriver i domen att "det säger sig självt att det är omöjligt att som förare bedöma hur ett djur har påverkats av en sammanstötning, även en lättare sådan, med det egna fordonet". Enligt rätten borde 66-åringen ha insett att "det inte kan vara upp till honom som förare att avgöra när anmälningsskyldigheten inträder". 

Som straff ska mannen betala 40 dagsböter på sammanlagt 24 800 kronor. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!