Matlagning skapar glÀdje

PÄ BÀckskolan i Kisa serverades eleverna mat som lagades pÄ plats pÄ skolgÄrden. "Detta skapar bÄde glÀdje och en ökad matlust".

"Att laga mat inför eleverna skapar bÄde glÀdje och matlust"

"Att laga mat inför eleverna skapar bÄde glÀdje och matlust"

Foto: Morgan Karlsson

Kisa2018-05-30 12:00

Eleverna pÄ BÀckskolan hade under tisdagen en förlÀngd skoldag i form av en friluftsdag.

För att kunna servera eleverna ett extra mÄl mat denna dag hade skolans rektor bjudit in VÀrgÄrdsskolans köksmÀstare Andreas Nylén som med hjÀlp av tvÄ Muurikkor lagade till maten. Det spred sig en ljuvlig doft över skolgÄrden dÄ han rörde i sina stora stekfat fyllda med nudlar, kyckling, grönsaker, spiskummin och chili.

– Att laga till maten sĂ„ hĂ€r inför eleverna skapar bĂ„de glĂ€dje och en ökad matlust hos dem. Det brukar vara gott om elever som samlas kring denna tillagning av skolmaten, berĂ€ttar Andreas NylĂ©n.

– Förra veckan gjorde vi en liknande grej för mellanstadieeleverna pĂ„ VĂ€rgĂ„rdsskolan och vi har Ă€ven grillat för de boende pĂ„ Ă€ldreboendet i Horn. Detta Ă€r ocksĂ„ nĂ„got vi kommer att genomföra vid Ă€ldreboendet i Rimforsa framöver.

– DĂ„ eleverna ser maten lagas live och kĂ€nner dofterna sĂ„ brukar det gĂ„ Ă„t mer mat Ă€n annars, idag har jag planerat för 250 portioner.

En av de anstÀllda pÄ skolan berÀttar att detta Àr andra gÄngen som de lagar till skolmaten pÄ detta sÀtt och att det Àr ett uppskattat inslag.

NÀr eleverna bildar kön fram till de tvÄ puttrande Muurikkorna sÄ hörs mÄnga glada kommentarer frÄn dem.

"NÀr kommer du nÀsta gÄng? Det hÀr vill vi ha igen. NÀsta gÄng kan du vÀl laga kebab". Var nÄgot som nÄdde KöksmÀstaren dÄ han var i full fÀrd med att lÀgga upp maten pÄ tallrikarna Ät de vÀntande eleverna.

Patrik Andersson som Àr anstÀlld pÄ BÀckskolan gillade maten och inslaget i vardagen.
Patrik Andersson som Àr anstÀlld pÄ BÀckskolan gillade maten och inslaget i vardagen.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!
LĂ€s mer om