Idrottshallarna hölls stängda – så stort blir tappet

Kinda kommuns förlust, på grund av minskad uthyrning av idrottshallar under pandemin, ser ut att landa på drygt 450 000 kronor. "Vi får inget statligt stöd", berättar Lena Axelsson.

Idrottshallarna i Rimforsa, Horn och Kisa har, på grund av coronapandemin, stått tomma i större utsträckning än vanligt. För Kinda kommun innebär det ett intäktstapp på flera hundratusen kronor.

Idrottshallarna i Rimforsa, Horn och Kisa har, på grund av coronapandemin, stått tomma i större utsträckning än vanligt. För Kinda kommun innebär det ett intäktstapp på flera hundratusen kronor.

Foto: Dennis Petersson/Max Elofsson/bildmontage

Kisa2021-10-21 07:00

Som kommunens kultur-, fritid- och turismchef har hon uthyrningen av idrottshallarna på sitt bord. Hackelhallen, Åsundahallen och Järnlundahallen finns i Rimforsa. I Kisa är idrottshallarna belägna vid Bäckskolan, Värgårdsskolan och Stjärnebo. Utöver dessa finns det även en idrottshall i Horn. Tillsammans ska de, enligt kommunens mål, inbringa intäkter på 600 000 kronor varje år.

– Det täcker inte hela driftkostnaden utan är den summa som vi räknar med att klara av. Man måste komma ihåg att många av hallarna används av skolelever under dagtid, förklarar Axelsson.

undefined
"Konsekvensen blir att vi inte kan hålla vår budget", konstaterar Lena Axelsson som är kultur-, fritid- och turismchef på Kinda kommun.

Coronapandemin har, av naturliga skäl, inneburit att de externa bokningarna minskat kraftigt. Under 2020 hyrdes idrottshallarna av föreningar, privatpersoner eller företag vid 331 tillfällen. Året innan var bokningarna 513 till antalet. Det gör att kommunen missade sitt intäktskrav med drygt 200 000 kronor. I år, 2021, pekar prognoserna på ett tapp uppemot 250 000 kronor.

– Konsekvensen blir att vi gör ett underskott och presterar ett minusresultat. Det är helt och hållet corona- och pandemirelaterat och inget som vi har haft möjlighet att påverka, berättar Axelsson och fortsätter:

– Vi höll våra hallar stängda efter rekommendation från Folkhälsomyndigheten, vilket är orsaken till tappet. Sedan har ju föreningarna också haft restriktioner och kanske inte bokat aktiviteter i samma utsträckning.

undefined
Uppemot 450 000 kronor. Så mycket ser Kinda kommun ut att, under coronapandemin, ha tappat i hyresintäkter från sina idrottshallar.

Lena Axelsson har en förhoppning om att det prognosticerade tappet för 2021 i slutändan kan minska.

– Visst har vi gått ut och marknadsfört om att det går att boka in sig i hallarna igen men i och med att samhället öppnat har det nästan ordnat sig självt. Under november och december flyttas också allt fler aktiviteter inomhus så fortsätter bokningarna i samma takt som nu kommer vi nog att kunna minska tappet, konstaterar kultur-, fritid- och turismchefen och fortsätter:

– Vi får inga statliga stöd vad jag vet, utan vi får täcka intäktstappet själva.

Brukar intäktskraven nås ett vanligt år?

– Kanske inte alltid. År 2019 fick vi in 528 000 av 600 000 kronor.

Har ni, inom er verksamhet, tappat något mer på grund av pandemin?

– Nej, inget som är kopplat till pandemin. Vi har såklart sett att vi har haft betydligt färre besökare vid våra bibliotek men det handlar inte om rena intäkter på samma sätt som uthyrningen av lokaler, svarar Axelsson.

Karta: Värgårdsskolans idrottshall
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!