Det var sent på fredagskvällen, den 17 september tidigare i år, som flera polispatruller från såväl Östergötlands som Jönköpings län larmades till Kisa med anledning av ett misstänkt väpnat rån. Sedan dess har omständigheterna kring händelsen klarnat och i samband med åtalet, som meddelades för en dryg månad sedan, stod det klart att det var en fältkniv och en luftpistol som användes för att råna den drabbade mannen i 25-årsåldern på hans mobiltelefon. Under fredagen föll domen vid Linköpings tingsrätt.
– Domen i sig var rätt väntad och jag är i stort nöjd med utfallet och påföljderna. Tingsrätten gjorde dock en annan bedömning i frågan om rånet och de tilltalades uppsåt att tillägna sig mobiltelefonen, förklarar kammaråklagaren Emilia Barsk.
Tingsrätten anser att det endast är 18-åringen som, med anledning av de bevis som finns, kan dömas för rån. De övriga männen, 19-åringen från Kisa och 17-åringen från ett annat län, döms istället för grovt olaga tvång. Anledningen är att själva handlingen, att ta mobiltelefonen, framstår som oplanerad och något som 18-åringen bestämde på egen hand. Bertil Dahl är mannens advokat:
– Jag har inga kommentarer kring domen utan måste noga gå igenom den med min klient. Övervägandet, om vi ska överklaga eller inte, kommer att ske.
För att, i samband med rånet, ha slagit ned den drabbade mannen till marken och fortsatt att sparka och slå på honom döms alla tre män för misshandel. 19-åringen, som är hemmahörande i Kisa, döms även för misshandel och olaga hot vid ytterligare ett tillfälle. Denna händelse inträffade i maj tidigare i år och då ska han ha skallat en man i samma ålder och hotat om att skjuta honom.
Ringa narkotikabrott är också ett brott som samtliga döms för.
Samtidigt som 18- och 19-åringen döms till ett tre månader långt fängelsestraff i kombination med skyddstillsyn döms den yngsta av dem till ungdomsvård och dagsböter i 100 dagar.
– Tingsrätten har bedömt att handlingarna i sig utgör ett påtagligt straffvärde men med anledning av deras ringa ålder och till viss del personliga förhållanden kombineras fängelsestraff med skyddstillsyn. Det är en vanlig påföljd för unga som döms för brott, konstaterar åklagaren Emilia Barsk.
Domen går att överklaga till Göta hovrätt fram till den 17 december.