Moderaterna stöttar budgeten: "Beredda att ta ansvar"

Kort efter Centern och Liberalernas budgetpresentation fick partiduon stöd för sitt förslag. "Vi är beredda att ta vårt ansvar", säger oppositionsrådet Christer Segerstéen (M).

Kindamoderaterna och oppositionsrådet Christer Segerstéen ansluter sig till Centern och Liberalernas budgetförslag.

Kindamoderaterna och oppositionsrådet Christer Segerstéen ansluter sig till Centern och Liberalernas budgetförslag.

Foto: Arkiv/Dennis Petersson

Kisa2020-10-15 14:15

Moderaternas besked, som meddelades under torsdagen, innebär att C/L-budgetens chanser att i slutändan klubbas igenom ökar väsentligt. I dagsläget har förslaget säkrat 14 av totalt 35 mandat i kommunfullmäktige.

– Vi tror att en massa olika budgetförslag snarare kan vara kontraproduktivt och det viktigaste för oss är att vi gemensamt får fram ett förslag som kan få stöd. Vi har gått igenom C och L:s budget och vi ligger relativt nära varandra. Därför beslutar vi att dra tillbaka vårt eget förslag för att ställa oss bakom deras, förklarar Segerstéen och fortsätter:

– Genom att stötta ett budgetförslag som ser bra ut och förhoppningsvis har möjligheter att få laga kraft anser vi oss ta ansvar för kommunens ekonomi. Det är viktigt för tjänstemännen att veta vad som väntar.

Innebär det här en ny politisk ledning framöver?

– Det är en dialog för koalitionen men de partier som står bakom den budget som vinner laga kraft bör också vara de partier som tar ansvar för att genomföra den, svarar Segerstéen.

undefined
Om en budget som Socialdemokraterna inte står bakom vinner laga kraft är frågan hur den styrande koalitionens framtid påverkas. "Inget störr problem för oss", menar kommunalrådet Conny Forsberg (S).

Kommunalrådet Conny Forsberg (S) är av en annan uppfattning när det kommer till framtiden för koalitionen.

– Det har hänt förr, i många andra kommuner, att man får styra på en budget som man själv inte har tagit - även om det hör till ovanligheterna. Hur problematiskt det sedan blir får tiden utvisa. För oss är det egentligen inget större problem utan mycket hänger på hur C och L ser på situationen, avslutar han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!