Moduler löser skolans platsbrist i minst sex år

Stora elevkullar väntar och lokalerna på mellanstadiet i Kisa räcker inte till. Nu står det klart att en tillfällig modul ska lösa problematiken - i minst sex år framöver.

En modul ska lösa platsbristen på Värgårdsskolans mellanstadium i Kisa under minst sex år.

En modul ska lösa platsbristen på Värgårdsskolans mellanstadium i Kisa under minst sex år.

Foto: Dennis Petersson

Kisa2020-11-07 14:00

Kommunstyrelsen i Kinda har valt att godkänna det förslag som bildning- och samhällsbyggnadsförvaltningarna har tagit fram. Förslaget innebär en initial kostnad på 900 000 kronor för att bereda plats och tekniska förutsättningar för en modul, innehållande tre klassrum och tre grupprum, vid Värgårdsskolans mellanstadium. Hyresavtalet med leverantören föreslås skrivas på sex år med möjlighet till förlängning i fyra år.

– För att samtidigt kunna jobba med en permanent lösning är det här ett sätt att inte binda upp oss för länge utan istället kunna ha möjlighet att avyttra modulen tidigare. Kommunen har i dag lokaler som inte används fullt ut och under den här perioden ska framtiden för dessa slås fast, förklarar bildningschefen Eva Holm.

undefined
Bildningsförvaltningens chef Eva Holm förklarar att kommunen, under avtalsperioden, ska försöka hitta en permanent lösning på lokalbristen.

Hur länge kan modulen vara en lösning?

– Moduler i dag är av en annan karaktär än vad man kanske tänkte förr. Rent kvalitetsmässigt ser vi inga hinder utan det handlar mer om att vi behöver ta ett helhetsgrepp över kommunens samtliga lokaler.

Modulen ska stå klar till höstterminen 2021. Därefter täcks driftkostnaden, på drygt 700 000 kronor om året, med hjälp av det statsbidrag som kommunen får för en likvärdig skola. Tanken är att modulen ska leda till ett bättre klassrumsklimat och därmed bidra till att skillnaderna mellan Kisas och Rimforsas mellanstadium, vad gäller elevernas resultat, ska utjämnas. Den 16:e november ger kommunfullmäktige grönt ljus till investeringen.

Karta: Värgårdsskolan 4-6
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!