I ljudet av motorsågen karvar skulptören Bert Davidsson varsamt ut mönster i en kal ek. Som bosatt i Opphem, en by utanför Rimforsa, är han för dagen verksam på hemmaplan – i uppdrag av Stiftelsen Kindahus och Kinda kommun. Under de stundande veckorna kommer gångstigen mellan bostadsområdet Bergdala och idrottsplatsen i Kisa att breddas, förses med belysning och iordningställas för cyklister. Skulptörens uppgift är att fylla passagen med liv – och fantasi.
– Min förhoppning är att barn och unga ska vilja stanna till här, att den här passagen ska bli ett populärt utflyktsmål för Kisaborna. Det är lekfullheten, och tanken att djuren bor här, som jag är ute efter, förklarar Davidsson.
När vi besöker honom en kall novembermorgon har han kommit halvvägs i projektet. Ett gäng ugglor kikar ut från ett fönster på toppen av tornet, några möss bor på en våning längre ned och ekorrarna är strax på väg in. Lite längre upp på gång- och cykelstigen står en orörd tall. Där är ska ett lejon karvas fram.
– Fastighetsbeteckningen här är faktiskt Lejonet, därav den idén.
Det säger Martin Hansson, fastighetstekniker på Stiftelsen Kindahus, som ansvarar för projektet. Enligt honom är det en så kallad trygghetsvandring, som genomfördes under 2020, som ligger till grund för satsningen.
– Det är någonting som vi gör, tillsammans med hyresgäster, polis och kommun, någon gång om året. Sist kom den här gångstigen på tal som ett mörkt och osäkert parti. Då beslutade vi att göra något roligt av det, förklarar Hansson.
Prislappen för projektet beräknas till drygt 300 000 kronor.
– Både vi och kommunen går in ekonomiskt i det här projektet men då det är ett resultat av en trygghetsvandring har vi faktiskt möjlighet att söka statliga medel. Hälften av kostnaderna täcks av bidrag, berättar fastighetsteknikern.
Varför är det här något ni prioriterar?
– Den här insatsen är framförallt viktig för säkerheten, och för våra hyresgäster. Det är många ungdomar som går ned här för att komma till fotbollsträningen, och det gäller ju även den mörka årstiden, svarar Hansson och fortsätter:
– Belysning är ju något som är på tapeten med tanke på allt som händer i vårt samhälle. Att skapa trygghet på en plats är jättesvårt men det vi kan göra är just sånt här – och att röja undan otäcka buskage.
Medan Martin Hansson berättar om sina tankar dyker Birgitta Hultgren upp. Hon bor precis intill, i ett av hyreshusen på Bergdalaområdet, och är glad över den påbörjade satsningen.
– Det har varit för mörkt här längs stigen tidigare – på kvällarna har jag inte gått ut här, förklarar hon och fortsätter:
– Jag växte upp här i närheten och åkte ofta skidor och pulka i den här backen. Jag har byggt kojor och gått överallt här i skogen. Det här är jättetrevligt.
Birgitta föreslår julbelysning längs sträckan – likt "Novemberljus" i Linköping.
– Sånt behövs för att vi ska komma ut och motionera, framförallt i november, konstaterar hon.
Tanken är att den nya gång- och cykelvägen ska stå klar under november månad.
Hur ser ni på risken för skadegörelse?
– Det är vi såklart rädda för men när det är konstverk på det här sättet, riktat mot barn och unga, brukar det oftast få vara ifred. Belysningen gör nog sitt också och förebygger en del, svarar Martin Hansson.