"Vet inte om det är en stöld eller en feldokumentation"

Ampuller, med narkotikaklassat preparat, kan ha försvunnit från hemsjukvården i Kinda. "Vi vet inte, i det här läget, om det är en stöld eller en feldokumentation", berättar Eva Hulth.

Enligt två separata källor ska morfinampuller ha försvunnit från hemsjukvården i Kinda. En internutredning har inletts för att klarlägga orsaken.

Enligt två separata källor ska morfinampuller ha försvunnit från hemsjukvården i Kinda. En internutredning har inletts för att klarlägga orsaken.

Foto: Johan Nilsson/TT

Kisa2021-11-12 17:00

Som biträdande vård- och omsorgschef ser hon allvarligt på den uppkomna situationen. I tisdags kväll upptäcktes att det system, där varje uttagen ampull registreras, inte stämde överens med verkligheten. En avvikelserapport har skrivits som ligger till grund för en pågående internutredning som ska klarlägga orsaken.

undefined
"Vi vet inte om det är en stöld eller en feldokumentation", förklarar Eva Hulth, biträdande förvaltningschef på vård- och omsorgsförvaltningen i Kinda kommun.

– Skulle det visa sig att vi inte hittar någon korrelation mellan antalet ampuller och en intern hanteringsproblematik, om det visar sig att vi kan utesluta alla andra anledningar, så kommer vi att polisanmäla händelsen som stöld. Där är vi inte än, men vi arbetar med utredningen för att skyndsamt få en bild av orsaken, förklarar Hulth.

I två separata mejl till oss uppger källor att det handlar om morfinampuller. Dessa lagras av kommunens hemsjukvård och injiceras, i hemmet hos patienterna, av legitimerade sjuksköterskor. Varje enskild sjuksköterska ansvarar för att registrera uttag av ampuller. Detta är ett vedertaget system enligt Eva Hulth.

– Att hantera den här typen av preparat är alltid förknippat med hög säkerhet och nu genomför vi en utredning för att se huruvida det är en stöld eller inte. Oavsett kommer vi att se över våra rutiner och göra omedelbara åtgärder, förklarar hon.

undefined
Om ingen annan orsak hittas kommer Kinda kommun att polisanmäla händelsen vid hemsjukvården som stöld.

Är det morfin det handlar om?

– Det handlar om narkotiskt preparat för injektion.

Systemet stämde alltså överens med verkligheten innan i tisdags?

– Det får utredningen påvisa, svarar Hulth.

Karta: Kinda kommun
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!