Nästan alla håller hastighetgränsen

Efter två veckor med hastighetsmätaren på Storgatan i Kisa konstaterar Kinda kommun att de allra flesta håller gränsen för vad som är tillåtet.

Jimmy Bexell från kommunen säger att han tror att resultatet speglar bra hur det verkligen är på den aktuella vägsträckan.

Jimmy Bexell från kommunen säger att han tror att resultatet speglar bra hur det verkligen är på den aktuella vägsträckan.

Foto: Max Elofsson/Bildmontage

Kisa2020-03-06 13:00

– Det är svårt att förutse hur statistiken skulle se ut, men jag tror att många fotgängare vid just den här sträckan kan uppleva att bilarna kör snabbare än vad de faktiskt gör, säger Jimmy Bexell, chef för teknik och drift på Kinda kommun. 

Under tio dagar hade kommunen en hastighetsmätare uppmonterad på Storgatan vid Tingshustorget. Inför förra helgen plockades den ner och nu har den insamlade datan analyserats. Efter det går det att se att över 50 procent av alla registrerade fordon håller en hastighet på 30 kilometer i timmen eller lägre. Den nuvarande hastighetsgränsen ligger på 50 kilometer i timmen.

Förare som kör i riktning mot rondellen i Kisa kan se mätaren som visar vilken hastighet de håller. Den mäter även hastigheten på fordon som kör i motsatt riktning och totalt har 25 574 fordon uppmätts under de tio dagarna.

Hela 99,67 procent av förarna i riktning mot rondellen håller sig till laglig hastighet. I motsatt riktning var det 98,8 procent av förarna som gjorde detsamma.

– Jag tror att statistiken visar bra hur det faktiskt är på just den här sträckan. Det blir en bra bekräftelse för oss, säger Jimmy Bexell.

Att ha den här mätaren uppsatt är något som kommunen nu kommer fortsätta med mer frekvent framöver. Deras målsättning är att ha den uppsatt på olika platser vid fyra tillfällen under 2020. Det här var det första tillfället, men vart den ska upp härnäst och när, är ännu inte bestämt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!