Nästan tomt på campingen - "Osäkerheten är det värsta"

Med premiäråret bakom sig såg Gooitzen Elzinga fram emot att utveckla Pinnarps camping. Nu, en månad in i årets säsong, hålls verksamheten flytande - mer eller mindre utan gäster.

Gooitzen Elzinga vid Pinnarps camping är orolig inför sommaren. "Allt behöver dra igång igen till juli", konstaterar han när vi träffas för en intervju.

Gooitzen Elzinga vid Pinnarps camping är orolig inför sommaren. "Allt behöver dra igång igen till juli", konstaterar han när vi träffas för en intervju.

Foto: Dennis Petersson

Kisa2020-05-14 13:00

– Till en början tog jag kanske inte coronaviruset riktigt på allvar, jag trodde det var något som skulle gå över ganska fort, men nu är situationen väldigt tuff. Osäkerheten inför sommaren är det värsta, konstaterar han.

När vi träffas slår vi oss ned i vårsolen på campingrestaurangens uteservering. Bland långliggarnas husvagnar ekar det tomt, utan en enda gäst i sikte, och verksamheten går minst sagt på lågvarv. Trots allt är Gooitzen Elzinga på plats varje dag. Han underhåller faciliteterna, klipper gräset och städar efter de fåtal campare som, mestadels över helgerna, spenderar sin tid på området. För tillfället klarar han sig ekonomiskt - men frågan är hur länge.

undefined
För tillfället är Pinnarps camping tom, förutom långliggarna, och många gäster har avbokat sina besök under juni. Däremot lever fortfarande hoppet för juli och augusti månad.

– I normala fall har jag en dag som den här i alla fall fyra-fem campinggäster - nu har jag ingen. Som tur är brukar det vanligtvis vara lågsäsong fram till midsommar och som campingplats tjänar du oftast tillräckligt med pengar under juli och augusti för att betala räkningarna för hela året. Håller den här virussituationen i sig ända till dess, ja då har jag ingen aning om vad som händer med min verksamhet, berättar Elzinga.

Det var inför förra sommaren som 36-åringen från Nederländerna tog över driften vid Pinnarps camping. Genom vissa förändringar, där han tar en 20 kronor stor avgift för parkeringar, bryggor och toaletter, tyder det mesta på att han har löst den badplatskonflikt som åren innan präglade campingen. Exakt hur många campingnätter han hade förra året har han, vid intervjutillfället, inga exakta siffror på. Däremot vet han att omsättningen landade på dryga miljonen.

undefined
Om och när Astrid Lindgrens Värld öppnar har liten betydelse för Pinnarps camping tror Gooitzen Elzinga. "Om de öppnar är det ju bra. Men det viktiga är att hela samhället börjar röra på sig igen".

– För att var första året är det okej men den här säsongen hade jag planerat att öka den till i alla fall 1,5 miljon kronor. Nu får vi väl se hur det blir, allt är ju på paus, och många investeringar har skjutits på framtiden. Tanken var att jag skulle göra uteköket större men nu fokuserar jag bara på det nödvändigaste.

Inför årets säsong har också ett nytt samarbete inletts med den holländska yogainstruktören Jony Benoist. Tillsammans erbjuder de så kallade retreats, naturupplevelser kombinerat med träning och hälsa, på campingen året runt. Även den här satsningen fick ett abrupt uppehåll på grund av coronaviruset.

– Jag är självklart orolig över hur det här slutar. Det enda jag vet är att allt behöver dra igång igen till juli, avslutar Elzinga.

För tillfället är restaurangen och kioskverksamheten vid campingen stängd. "Det finns inget underlag för det", konstaterar Gooitzen Elzinga.
För tillfället är restaurangen och kioskverksamheten vid campingen stängd. "Det finns inget underlag för det", konstaterar Gooitzen Elzinga.
Karta: Pinnarp Camping
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!