Natalie om det hårda klimatet: "Har blivit en vanesak"

"Jävla hora", "din dumma idiot", "du är äcklig, ful och vidrig" – och så en dickpic någon gång ibland. Natalie Eskilsson och hennes kompisar känner väl till tonläget på sociala medier.

Natalie Eskilsson är elevrådsordförande på Värgårdsskolan. Hon tycker att personalens initiativ kring sociala medier är bra.

Natalie Eskilsson är elevrådsordförande på Värgårdsskolan. Hon tycker att personalens initiativ kring sociala medier är bra.

Foto: Dennis Petersson

Kisa2021-03-08 09:25

Ända sedan lågstadiet har de haft en egen mobil. Då använde de den mest för att ringa till sina föräldrar. I mellanstadiet kom de sociala medierna in i bilden, appar som Instagram, Snapchat och Kik. Initialt var det kul att skicka en rolig selfie någon gång ibland. Nu är känslan annorlunda.

– Det är som en drog typ. Man har mest sociala medier för att alla andra har det. Förr skrev man till varandra på ett annat sätt – nu är det mer meningslöst. Egentligen hade vi nog klarat oss utan allt, säger elevrådsordföranden Natalie Eskilsson och hennes kompisar My Rovaniemi Björk, Carl Wall och Arvid Svensson – som alla läser sitt sista år på högstadiet.

undefined
"Nu är man ständigt uppkopplad", konstaterar kompisarna Arvid Svensson och Carl Wall. "Förr fick man allt hat här i skolan, nu är det på sociala medier".

Att personalen på skolan nu slår larm om det hårda klimatet på sociala medier är inget som förvånar dem, inte heller att vissa konflikter har polisanmälts. Under åren på sociala medier har de fått erfara vad som skrivs och görs där.

– Det är ganska vanligt att man blir utpekad, att folk i grupp skriver vad de tycker och tänker om en, att de går emot en för något man har gjort eller ett intresse man har. "Har du tänkt på hur jobbig hen är?", såna saker typ, förklarar My och Carl.

– Att man publicerar anonyma saker händer ganska ofta – hat, kränkningar, påhopp och sånt. Det finns en app som heter Tellonym där man kan vara helt anonym. Jag har sett att många får meddelanden där, fyller Natalie i.

Med mobilen är alla fyra ständigt uppkopplade.

– Förr fick man allt hat här på skolan, då kunde lärarna ta tag i det direkt. Nu får man allt hat på sociala medier och ibland vet man inte ens vem det är. Oftast har man inte kvar något bevis, berättar Arvid.

Enligt enkätundersökningen "Om mig", som görs på skolan varje år, har 35 procent av tjejerna och 20 procent av killarna i årskurs åtta blivit utsatta för elaka kommentarer på sociala medier, eller att känsliga bilder och filmer på dem har spridits. Fritidsledaren Tobias Siverholm tror att det finns ett mörkertal – på grund av en normalisering.

Vad tror ni om det?

– När man skaffade sociala medier och fick ett sånt här meddelande, då var det världens grej. Nu bryr man sig inte lika mycket, visst tar det på en, men det har blivit som en vanesak, svarar Natalie.

undefined
Arvid Svensson, Carl Wall, Natalie Eskilsson och My Rovaniemi Björk känner väl till det hårda klimatet på sociala medier.

Både My och Natalie känner till att tjejer på högstadiet brukar få dickpics skickade till sig, bilder på det manliga könsorganet. De har själva blivit utsatta men tror att många andra drabbas oftare. Ibland skickas bilderna helt oannonserat, utan att mottagaren vill se den, men i andra fall skickas de inom en relation.

– Då är det mer förståeligt. Annars blir man liksom förvånad och äcklad, förklarar Natalie.

Har ni fått förfrågningar om att själva skicka lättklädda bilder?

– Det har man varit med om, att man ska skicka över en bild på sin rumpa eller nåt. Jag har aldrig fått det från någon jag inte vet vem det är, hur det är för andra vet jag inte. Det är inget som man pratar om så mycket, svarar Natalie.

Samtidigt anser de att det finns positiva saker med sociala medier, som att kunna hålla kontakten med sina kompisar. Natalie tror att man behöver prata om frågan problemen mer – och tycker att skolans undervisningsinitiativ är bra.

– Som det är nu pratar man kanske om det en gång vartannat år, då förstår inte folk riktigt hur illa det är och hur det kan skada en person. Man måste ta upp problematiken oftare, konstaterar Natalie.

Karta: Värgårdsskolan, Kisa
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!