Det berättar Kim Ullbrandt på Hustomten i Kinda HB som sköter städning och renhållning vid naturreservatet Trollegater. Han har varit anlitad av Länsstyrelsen Östergötland, som förvaltar Trollegater, sedan i våras.
– Jag har fått rycka ut ganska många gånger i sommar, berättar han.
Enligt Magnus Melander, biolog vid avdelningen för naturskötsel på Länsstyrelsen Östergötland, har skadegörelse och klotter blivit vanligare.
– Sen två år tillbaka ungefär har det blivit värre och värre, det har varit allmän skadegörelse, eldats broschyrer och klottrats.
Vad innebär det för Länsstyrelsen?
– Det är ett merjobb och innebär kostnader för att städa upp, vi har redan lagt många tusen på att tvätta klotter där. Det största problemet är för besökarna som kommer dit. Händer det på fredagskvällen har vi ingen möjlighet att städa upp det för besökarna som kommer under helgen, berättar Melander.
Melander berättar att Trollegater är ett av Östergötlands mest besökta naturreservat, med 7 000 till 10 000 besökare om året. Länsstyrelsen planerar nu att polisanmäla händelserna som skadegörelse och brott mot reservatföreskrifterna, något som tidigare inte gjorts, trots att Melander beskriver problemen som återkommande.
Varför har ni inte polisanmält tidigare?
– Det brukar inte mynna ut i särskilt mycket, så därför har vi inte lagt tid och resurser på det, säger han.
För Kim Ullbrandt innebär skadegörelsen en hel dags arbete för två personer.
– Tidigare har jag kunnat tvätta bort klottret med min eldrivna högtryckstvätt, men nu har jag beställt ett specialmedel eftersom de gått med sprayburkar inne i grillhuset vid entrén. I värsta fall får jag väl slipa bort det, säger han.
Förutom klottret i grillhuset är informationsskylten vid grottorna omkullvält och trasig. I cementgrillen ligger uppbrunna sprayburkar och plastbitar. Av stockarna som används som sittplatser runt grillen finns bara förkolnade rester kvar.
– Det värsta är väl att de varit inne i stora grottan och klottrat. Det är tråkigt att turister får den här bilden. Det är folk här nästan året runt, och Friluftsfrämjandet ordnar väldigt mycket aktiviteter. Det är så onödigt, det finns så mycket annat att göra i Rimforsa, säger han, och fortsätter:
– Är det verkligen roligare att förstöra än att vara delaktig och bygga upp någonting?