I torsdags så var det slutbesiktning. På det stora hela var det inga konstigheter och stationen godkändes av inspektörerna. En fläck på den fina fasaden noterades dock: en staketstolpe var böjd. Det visade sig att en buss backat på den. Bussar ska även vid flera tillfällen ha kört sönder kantstenar på stationen.
Ni har inte byggt stationen för trång?
– Nej, den är projekterad utifrån längdmått, och så har vi gjort vissa justeringar under tiden där vi har sett att den är på gränsen till för tight, säger Ida Härnström, projektledare på Kinda.
– Det kan säkert finnas andra åsikter om det, men projekteringsmässigt ska vi hålla alla mått som behövs.
I övrigt tycker hon att bygget har gått bra.
– Vi har utfört det som det var tänkt från början, även om det har dragit ut lite på tiden på grund av väder och lite leveranser.
Det är delar till toalettbyggnaden och busskurarna som tagit extra lång tid att få hem. Men allt kom fram till slut. Kostnaden för allt, inklusive projektering, landar på cirka 14,3 miljoner kronor. Inga större kostnader har tillkommit under arbetets gång – oväntade komplikationer har kunnat lösas billigt.
– När vi började schakta var vi tvungna att gräva bort lite mer än vi räknat med, men istället för att behöva köpa ny krossmassa (stenmaterial som används som underbyggnad) så har kommunen sålt de massorna som vi haft uppe på brandstationen.
Men på det stora hela är det bara en liten detalj, menar Ida Härnström. Det händer att man springer på betydligt större problem i samband med markarbeten.
– Man kan hitta saker i marken som man inte visste fanns, att stöta på berg är exempelvis ganska vanligt. Men det har inte varit nåt sånt.
Samtidigt har kostnaderna hamnat högre än vad man räknade med när man sökte medel hos Trafikverket runt årsskiftet 2020/2021. Dåvarande kalkyler utgick från en kostnad på tio miljoner totalt, och myndigheten gick med på att delfinansiera fem miljoner.
– Det var ju innan de stora prisjusteringarna som varit, så det hade vi inte med i beräkningen.
När det väl var dags att skriva avtal i juni förra året, mitt i den nya inflationsvågen, såg kommunen till att det inte var indexreglerat.
– Med indexreglering är det ju upp till entreprenören att beskriva om de behöver ha mer betalt, men den diskussionen har vi inte behövt ha.