Nu ska missionshuset på Grönedegatans krön säljas

Tabor är ett berg i Israel och platsen för Kristi förklaring. Det är också ett hus på en kulle i Kisa. Även här har Guds ord förkunnats. Fram tills nyligen. För nu ska det säljas.

I över hundra år har huset på Grönedegatans topp varit ett andligt hem för många. Nu ska det säljas. Där finns kyrkosalen, med predikstol och kyrkbänkar, och den gamla kaminen har det eldats mycket i under åren.

I över hundra år har huset på Grönedegatans topp varit ett andligt hem för många. Nu ska det säljas. Där finns kyrkosalen, med predikstol och kyrkbänkar, och den gamla kaminen har det eldats mycket i under åren.

Foto: Emelie Wiman-Lindqvist

Kisa2022-10-11 11:00

Det röda huset som ligger på Grönedegatans krön, byggdes under slutet av 1800-talet. Det uppfördes enkom för att sprida Guds ord och ägdes av en lokalförening inom Östra Smålands Missionsförening. 2006 togs huset och verksamheten över av Föreningen Tabors missionshus, en del av Missionsprovinsen, som är en avknoppning från Svenska Kyrkan.

undefined
I över hundra år har huset på Grönedegatans topp varit ett andligt hem för många. Nu ska det säljas.

Grönedegatan i Kisa kantas av kyrkor. Ett stenkast därifrån ligger också Kisa kyrka.

– Jag har fått höra att gatan kallas för "Backen till himmelen", säger Anne-Sofie Wissmar, mäklare på Länsförsäkringar Fastighetförmedling.

Hon och kollegan Caroline Lundén menar att det huset har ett stort lokalhistoriskt värde för många Kisabor.

undefined
Altartavlan bakom predikstolen sägs vara målad av en lokal konstnär. Den föreställer Golgata.

Berätta mer om fastigheten!

– Tabor Missionshus är ett kulturminne. Nuvarande ägare vill att de som tar över bevarar detta. De vill veta vad som kommer att ske med huset i framtiden, säger Caroline Lundén.

Anne-Sofie Wissmar tillägger:

– Det är unikt att huset finns kvar. Ägarna vill inte att det köps av någon som låter det förfalla. De vill att huset förädlas.

undefined
"Vi har firat gudstjänst varannan söndag fram att pandemin bröt ut", säger prästen Jakob Okkels. "Då gick det inte längre".

Det finns uppgifter på att det kommit in ett bud, men att det nekats. Kan ni bekräfta det?

– Det stämmer att det lagts ett bud, men det var innan vi kopplades in. Vi har också fått in bud. I slutändan är det alltid säljaren som bestämmer vem som får köpa. Vi har ansvar för att kontrollera de bud och de köpare som kommer in.

Jakob Okkels som är präst i församlingen, tillika ordförande i Föreningen Tabors missionshus, tycker det är roligt att det finns intresse för huset, men han kommer att sakna det.

undefined
Jakob Okkels, som varit präst för Tabor Missionshus, kommer att sakna huset. Han hade helst sett att man inte behövt sälja.

Varför säljer ni nu?

– Vi ser inte att vi har underlag för att ha kvar det. Det hade vi gärna haft, men för det krävs en del ekonomi. Verksamheten har gått hyfsat, men i samband med coronan blev det tufft, så på grund av det har vi inte haft någon verksamhet här på ett tag.

Jakob menar att det är en udda fastighet för en vanlig köpare. 

– Huset är byggt för kyrklig verksamhet. Tomten skänktes för just detta ändamål. Det hade varit det roligaste om det hade gått att bevara det som en sådan fastighet, men jag tror att det är tveksamt.

Det har inkommit ett par bud. Ett av dem har avslagits. Snart är det dags för visning.

undefined
Den här gamla kaminen har det eldats mycket i under åren. "Nu ska man nog vara lite försiktig med det", säger Jakob Okkels, präst.

Varför nekades det bud som gavs?

– Vi har fått ett bud som ligger via mäklare, men sen har vi fått ett tidigare bud som vi tyckte var alldeles för lågt. Det kändes inte rimligt att anta det, då det rörde sig om så lite pengar. Vi i styrelsen måste ta ställning till om de bud som kommer in ser rimliga ut. Har man underlag för att bedriva verksamhet? Det vill vi gärna se.

undefined
Både prästen Jakob Okkels och mäklarna Anne-Sofie Wissmar och Caroline Lundén menar att Tabor Missionshus är ett kulturminne som måste bevaras.

Är det ett kostsamt hus att driva?

– Det skulle ska jag inte säga, men det beror mycket på vilken sorts verksamhet man har. Vi har inte haft möjlighet att ha verksamhet här varje kväll, men hade vi haft det skulle det ha blivit mycket dyrare. Man måste vara ett antal för att klara av det.

Hur känner du nu?

– Jag har kommit till rätta med det, men jag hade hellre befunnit mig i en situation där försäljning inte var nödvändigt. Det är en fin gammal byggnad, den är speciell. Det är ett kulturminne och så har den varit platsen för det jag tycker är det viktigaste, folk har kunnat få samlas till församlingsliv. Det märker man på flera som jag har pratat med – att få komma till ett hem, ett andligt hem, det har betytt mycket. När jag märker deras sorg blir även jag ledsen, säger Jakob Okkels.

Tabor Missionshus

Tabor Missionshus tillhör inte Linköpings stift. Eftersom det är en del av Missionsprovinsen har man sitt säte i Göteborg. Jakob Okkels, som varit präst i församlingen, står därmed under Bengt Ådahls tillsyn och inte Martin Modéus.

Grönedegatan, som huset ligger vid, genomsyras av lokalhistoria. Här har det bland annat funnits fotograf, speceriaffär, frisör, post och bank. Genom åren har gatan genomgått många förändringar, men en del av den ursprungliga bebyggelsen finns fortfarande kvar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!