Inne i kontorsbyggnaden, vid skrotområdet några kilometer söder om Kisa, tar platschefen Patrik Petersson och chauffören Albin Nordh emot oss. Den ena är den föregående ägarens brorson, den andre är hans son, och sedan halvårsskiftet 2020 har de kommit till att axla ett större ansvar för verksamheten. Sedan dess är det den relativt unga koncernen Svenska Skrot AB, med den vice vd:n Desmond Lindberg, som är deras nya arbetsgivare.
– Koncernen bildades 2018 och sedan dess har vi riktat in oss på att köpa upp välmående mindre aktörer där successionsfrågan inte är helt given. Många kanske har drivit sina skrot- och återvinningsverksamheter i många år och i flera generationer men till slut kommit till en nivå där det kan vara svårt att se utvecklingen framåt, förklarar Lindberg när han, tillsammans Nordh och Petersson, slår sig ned för en intervju.
Enligt Lindberg är koncernens målsättning, vid de tio enheter som de i dag driver, att verksamheterna ska bygga på "ett lokalt ledarskap och en lokal historik" – alltså att ägarskiftet inte ska innebära alltför stora förändringar. Fredric Nordh, som i princip har varit en del av företaget sedan barnsben, kommenterar ägarskiftet så här:
– Det är flera aktörer som har varit på mig och velat köpa företaget genom åren och efter så många år i branschen kände jag mig ganska sliten, så nu har jag i varje fall gjort mitt. Svenska Skrot AB var väl den aktör som var mest på hugget, vi inledde ett samarbete och jag tyckte att det kändes som en bra lösning.
Hur var det egentligen att lämna familjeföretaget?
– Det var lite tufft i början, verkligen vemodigt, för det är ju en verksamhet som jag har varit med och byggt upp och vi har haft bra siffror hela tiden. Nu känns det dock bra, och jag tror skroten har framtiden för sig, svarar han.
Kisaskrotens omsättning har legat omkring 15 miljoner kronor de senaste åren. Här bearbetas alla möjliga material, allt från koppar och järn till papper och plast, och majoriteten är industriavfall. Sedan januari i år är Kisa Återvinning AB, och Svenska Skrot, också en så kallad JBF-leverantör. En leverantör som förser de svenska stålverken med material.
Hur skulle ni säga att pandemin har påverkat er?
– Om vi tittar på alla våra anläggningar var det ett tapp, när det var som värst, på mellan 20 och 25 procent. Det bygger på att våra kunder har stängt ned och då har avfallet minskat, svarar Lindberg medan Petersson fyller i:
– Här i Kisa har vi haft att göra hela tiden, så vi har inte märkt av det så mycket. Vi hade kanske lite tur i oturen kan man säga. En person slutade och vi avvaktade med att anställa, så på så sätt har det funkat. Nu anställer vi en ny i mars.
Svenska Skrot AB har ju vuxit snabbt. Hur har det varit möjligt?
– Vi ägs genom investerare som har valt att satsa i den här branschen så det gäller så klart att vi levererar på våra siffror. Samtidigt tycker jag att vi gör det redan nu, svarar Lindberg.
Enligt Patrik Petersson, som är ny platschef sedan årsskiftet, är ett av hans viktigaste uppdrag att vårda och sköta relationen med de redan trogna kunderna.
Vad ser ni annars för utmaningar framåt?
– Att jobba med återvinning – det finns inget mer modernt man kan göra. För oss känns det som att vi är i helt rätt bransch och vi tror att intresset, från samhället, kommer att öka, svarar Lindberg.