Biblioteket visar ny konst – från Margareta Wiman

Margareta Wiman visar upp sin senaste utställning Tillstånd på biblioteket i Kisa. "Det är ett vitt begrepp i sig, som man kan tolka lite som man vill", säger fotokonstnären.

Margareta Wiman är fotokonstnär. Hon har fotograferat sedan innan mobilernas tid, berättar hon.

Margareta Wiman är fotokonstnär. Hon har fotograferat sedan innan mobilernas tid, berättar hon.

Foto: Agnes Ganestål

Kisa2022-09-28 11:00
undefined
Utställningen Tillstånd är uppdelad i flera serier.

Margareta Wiman kommer cyklandes längs med Torggatan i Kisa, parkerar utanför biblioteket. Innanför husfasaden, i bibliotekets utställningslokal, finns hennes senaste utställning Tillstånd fäst på väggarna.

– Det är ett vitt begrepp, som man kan tolka lite som man vill. Att befinna sig i ett tillstånd, att få tillstånd att göra någonting, att ge sig själv tillstånd till något, tillstånd i samhället...

undefined
Margareta Wiman ställer just nu ut sin utställning Tillstånd på biblioteket i Kisa.

Sin kreativitet har Margareta Wiman burit med sig hela livet.

– Kreativitet har vi ju alla på ett eller annat sätt. Just foto började jag, som väldigt många andra, med innan mobilernas tid. Den här inriktningen, som jag håller på med nu, är sedan 2014 ungefär.

Vissa fotografier är väl bearbetade och det precisa motivet kan vara besvärligt att tyda.

– Processen är jättesvår att beskriva. Den kan inbegripa pensel, färg, papper, foto, krita, penna, photoshop... Men allting har hittills alltid slutat med ett fotografi. Jag betraktar mig som fotokonstnär. Processen kan vara väldigt bred.

undefined
Sina fotografier blandar Margareta Wiman med andra typer av konstformer, så som målning och redigering. Vissa av motiven är därför svåra att tyda.

Sin inspiration finner Margareta Wiman till stor del i naturen, men också böcker, litteratur och livets olika skeenden.

– Jag är en människa som alltid har varit ute väldigt mycket i naturen, så det finns naturinspiration i alla bilder. Sedan, under den här processen, drar det iväg åt olika håll. Det kan vara svårt att se att bilderna hände när jag var ute i naturen.

Utställningen pågår fram till och med den 18 oktober.

undefined
Margareta Wiman har bott i Kisa i drygt 35 år. Hon är ursprungligen från Lund. "Jag trivs fantastiskt bra med att bo i Kinda. Det har jag gjort sedan första början", berättar hon.
Margareta Wiman har alltid inspirerats av naturen. "Om jag går tillbaka till foton som jag tagit i tonåren så är det mycket natur", berättar hon.
Margareta Wiman har alltid inspirerats av naturen. "Om jag går tillbaka till foton som jag tagit i tonåren så är det mycket natur", berättar hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!