Nya åtgärder när terminen startar - "Minskar trängseln"

Nej, det blir ingen distansundervisning för Värgårdsskolans elever när vårterminen startar i Kinda. Däremot genomförs flera nya åtgärder för att minska trängseln på högstadiet.

Nej, det blir ingen distansundervisning än. På måndag återvänder Värgårdsskolans cirka 360 högstadieelever för vårterminen.

Nej, det blir ingen distansundervisning än. På måndag återvänder Värgårdsskolans cirka 360 högstadieelever för vårterminen.

Foto: Arkiv/Dennis Petersson

Kisa2021-01-08 16:00

– Det kommer bland annat handla om att vi öppnar upp alla klassrum redan från morgonen, så att eleverna har större ytor och röra sig på, och att vi löser matsituationen genom att vissa klasser äter i lektionssalarna eller andra lokaler på skolan, berättar kommunens bildningschef Eva Holm dagen efter regeringens nya pandemibesked.

Under torsdagen gav alltså utbildningsministern Anna Ekström (S) grönt ljus för distansundervisning på landets högstadieskolor. Huvudmännen, alltså kommunerna, har därefter en efter en fattat beslut i frågan. Under fredagen, vid lunchtid, var det Kindas tur. När vårterminen startar är det fortfarande fysisk undervisning som gäller.

– Vi har resonerat mycket, gjort en omvärldsbevakning och kommit fram till att vi som ett första steg gör ett antal insatser som minskar trängseln på skolan och för personalen. Det är trots allt att minska trängseln som är vårt uppdrag och skolledningen kommer att gå ut med ett informationsbrev till personalen, förklarar Holm och fortsätter:

– Inga arbetsplatsträffar eller ämneskonferenser där man möts kommer att äga rum och lärarna kommer exempelvis uppmanas att antingen skjuta fram eller tidigarelägga sluttiden på lektionerna för att minska trängseln i trapphuset.

undefined
"Som etapp två ser vi det som möjligt att övergå till distans för ungefär hälften av skolans elever", meddelar Kindas bildningschef Eva Holm.

Går det att hålla mer avstånd än vad det redan görs på skolan?

– Det finns nog ingen svensk skola som är byggd för avstånd. Man optimerar hela tiden lokalresursen och det pedagogiska arbetet. Däremot finns det många utrymmen i skolan som vi kan använda på annat sätt, svarar Holm.

Parallellt med att skolan återstartar kommer personalen dock att förbereda sig inför en eventuell distansundervisning.

– Som etapp två ser vi det som möjligt att övergå till distans för ungefär hälften av skolans elever och på det sättet varva distansstudier med närvaro i skolan - men där är vi inte i dagsläget.

Finns det någon bekräftad smitta på skolan?

– Nej, varken bland elever eller personal. När det har funnits symtom har vi kunnat få testning genomförd av personal och fått bekräftelse ganska snart, svarar Holm.

Har ni funderat på att införa visir och munskydd?

– Ja, det har vi gjort. För den personal som känner att det är en skyddsutrustning som man vill använda så hänvisar vi till skolledningen för individuella beslut. Det handlar om att man också ska veta hur utrustningen ska användas.

Karta: Värgårdsskolan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!