Nya butikschefen: Att handla lokalt är en livsstil

Cecilia Wallin tillträder rollen som butikschef på Sandströms i en omvälvande tid, när koncernen moderniseras med en webbshop och anpassas till pandemin med hemkörning och möjlighet för kunder att boka butiken.

Sandströms nya butikschef Cecilia Wallin kommer ta med sig sin långa erfarenhet från modebranschen för att värna den familjära känslan i butiken. "Mode är det jag är bäst på", säger hon.

Sandströms nya butikschef Cecilia Wallin kommer ta med sig sin långa erfarenhet från modebranschen för att värna den familjära känslan i butiken. "Mode är det jag är bäst på", säger hon.

Foto: Martina Gradian

Kisa2020-10-24 10:00

– Den största utmaningen är att nå de ekonomiska målen ett sånt här år, berättar Wallin. Det gäller ju inte bara för mig, utan för alla handlare. Men bara på de få veckorna jag varit här har kunderna varit väldigt stöttande, det känns jätteroligt.

Hon är född och uppvuxen i Kisa och blir nu den fjärde butikschefen i Kisa sedan butiken öppnade 1923.

– Jag är estet ut i fingerspetsarna och älskar all form av kultur - litteratur, arkitektur och inredning. Jag tror att jag har ärvt det av min farmor, som var sångerska och uppträdde mycket. Hon hade många extravaganta kläder och smycken. Jag minns hur underbart det var att liksom kliva in i en annan värld när jag fick gå in i hennes garderob. 

Hon berättar att hon tidigt sydde egna kläder.

– Så lyckan var total när jag fick prya på Sandströms modehus när jag gick i åttan - 1985. 

Hon vill värna den familjära känslan inne i butiken och kommer använda sina erfarenheter som skyltansvarig och stylist för att skapa inspirerande skyltfönster och få kunder att känna sig välkomna och sedda.

– Det känns fint att få jobba i en butik som har så bred kundkrets, med både nytillkomna och trogna kunder. Det är med stor ödmjukhet jag tar över rollen som butikschef, det handlar ju om att bygga en relation med kunderna. Och en butikschef är ingenting utan sin personal - sitt team, poängterar hon.

Hennes långa historia med Sandströms tog omvägen förbi huvudstaden där hon drev både sina egna och andras butiker. Ett av jobben var som personlig stylist på Åhlens City.

– Dit kunde vem som helst komma, småbarnsmammor och tjänstemän på utrikesdepartementet. Kunderna i Kisa kommer märka att jag är van att jobba utifrån olika kroppsformer och med vilka färger man passar i. Som stylist var det både skratt och glädjetårar i provrummen, och det berörde mig väldigt mycket. Det är viktigt för mig att bidra till inre välbefinnande. Att köpa kläder handlar inte bara om utsida, känner man sig fin så mår man bra, berättar hon. 

Efter 27 år i Stockholm hade beslutet att flytta till Kisa vuxit fram under en längre tid. 

– Jag började märka att - vad gör jag egentligen när jag är ledig? Jo jag åker ut i skogen och plockar svamp, åker och tältar eller paddlar kanot. 

En artrosdiagnos vid 47 års ålder blev en chans till förändring.

– När jag flyttade tänkte jag att jag skulle ge mig själv en chans till återhämtning. Jag fick en helt ny höft i mars 2019, och blev sjukskriven. Då fick jag tänka över vad det finns för världen i livet. Att bo i Sveriges största stad med närheten till kulturen och utelivet var fantastiskt när jag var yngre, men det var dags att gå vidare. När flyttlasset gick så gick jag fortfarande på kryckor, och visste inte hur lång tid rehabiliteringen skulle ta.

Ganska snabbt blev hon stamkund och började jobba på specerihandeln Landets Goda i Kisa. 

– Djur, natur och miljö är ett stort intresse, jag blev överlycklig när jag såg att det fanns Landets goda i Kisa. Det är så viktigt att stötta det lokala. Bönder, jägare och lokala handlare. Det är en livsstil.

Miljömedvetenhet och klädkonsumtion brukar inte gå hand i hand, men det vill Cecilia Wallin ändra på. 

– Jag är personligen väldigt emot slit- och slängsamhället. Vi vill ju att våra kunder ska använda sina kläder tills de slits, att man köper sina favoritplagg här. 

"Man blir som ett barn på julafton när det kommer paket. Man går och väntar på en leverans och sen när den kommer blir man lika glad varje gång", säger Cecilia Wallin. Här med Andreas Siverholm t.v.
"Man blir som ett barn på julafton när det kommer paket. Man går och väntar på en leverans och sen när den kommer blir man lika glad varje gång", säger Cecilia Wallin. Här med Andreas Siverholm t.v.
Cecilia Wallin

Bakgrund: Har jobbat med mode sedan 1996.

Ett måste i garderoben: Ett par snygga, välsittande jeans. Skinnbyxor är alltid snyggt, gärna i vegan- eller konstskinn. Det råkar vara en stor trend nu, men det är alltid snyggt. Och för min del är det svarta tights, eftersom jag är en klänningsperson.

Bästa promenadstråket: Jag är uppväxt i Falla Skola, så skogarna och sjöarna runt där favoriter - jag har badat jättemycket i Hemsjön och det finns väldigt bra svampställen där, men de är hemliga! 

Karta: Kisa
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!