Nästan tre månader har gått sedan den Malmslättsbördiga 47-åringen klev in på kommunhuset i Kisa för sin första arbetsdag. Efter tio år med samma tjänst i Boxholm lockades hon av ekonomichefsposten i Kinda – och möjligheten att fortsätta utvecklas i ett nytt uppdrag. Denna drivkraft har, ända sedan gymnasiestudierna, varit något av ett signum i hennes arbetsliv.
– Jag är definitivt ingen förvaltare utan jag har alltid tyckt om att lära mig nya saker. Tio år i Boxholm var ett rekord för mig på en och samma arbetsplats. Jag trivdes väldigt bra och familjelivet spelade in en hel del, förklarar Edlund.
– Men att hela tiden "lära nytt" är definitivt en drivkraft för mig, fortsätter hon.
Med tanke på hennes egen inställning bådar inledningen, i Kinda, gott.
– Alla har mycket energi, tankar och idéer – och vill väldigt mycket. Man vill inte bara förvalta verksamheterna utan man vill framåt och utveckla Kinda, konstaterar ekonomichefen.
Hennes uppdrag genom karriären har varit många och spänner i princip över hela ekonomiområdet. Revisions- och redovisningsbyråer, it-bolag och start-ups. Under ett antal år var hon ekonomiansvarig på BT:s moderbolag i Mjölby, numera Toyota Material Handling. I samma koncern startade hon upp ett nytt leasingbolag.
Innan uppdraget i Boxholm hade hon aldrig "gått över" till den offentliga sidan.
– Jag hade faktiskt aldrig tänkt på att kommunen var en så stor arbetsgivare för ekonomer, berättar Edlund.
– Det känns också lite mer meningsfullt när man arbetar med siffror i en kommun. I en kommun finns det riktiga människor och verksamheter bakom siffrorna. Det är inte riktigt samma sak att till exempel jobba i ett it-bolag som utvecklar mjukvaror, fortsätter hon.
Vad är den stora skillnaden mellan den privata och offentliga sektorn?
– Målet inom den privata sektorn är ett bra resultat med hjälp av bra verksamhet. I den kommunala världen är målet bra verksamhet med hjälp av pengar. Meningen är inte att vi ska gå med en massa överskott för då hade vi kanske kunnat leverera en bättre service till medborgarna, svarar Edlund och fortsätter:
– Sedan är överskott såklart nödvändigt för framtida investeringar.
Hennes stora uppdrag just nu är det påbörjade arbetet med budgeten för 2023. Den här gången genomförs budgetarbetet inom ramen för ett nytt projekt, lett av SKR.
– Vanligtvis bygger man budgeten på innevarande års budget. I det här projektet utgår vi istället från en prislappsmodell och tittar på faktiska kostnader och intäkter – och jämför med andra kommuner, förklarar Edlund.
– På så sätt ska det bli tydligt vad just Kindas politiker vill prioritera.
Prognosen för Kindas resultat för 2021 pekar på drygt 40 miljoner kronor plus.
Hur skulle du säga att det ekonomiska läget är i Kinda?
– Jo, men det är bra och det beror mycket på tillfälliga statsbidrag och ett ökat skatteunderlag. Samhället återhämtade sig snabbare än väntat från pandemin, svarar Edlund och fortsätter:
– Risken är att man i ett sånt här läge blåser på för mycket som kommun, att man säger ja till för många projekt och inte tänker långsiktigt. Överskottet är inga pengar som bara går att dela ut åt höger och vänster utan de behövs för framtida investeringar.
Vad blir ditt viktigaste uppdrag?
– Det är nog att få in en långsiktighet i ekonomin och förmedla den till politiken, svarar ekonomichefen.