Renovering av Tornhagen redo – men politiker vill vänta

Farliga partiklar tvingade barnen att byta förskola. Nu är rapporten om fuktskadan på Tornhagen klar. Förvaltningen förbereder sig för renovering, men politiker vill utreda frågan ytterligare.

Förskolan Tornhagen i Kisa är byggd på 70-talet och har drabbats av fuktskador. För att kunna användas igen behöver den nu renoveras.

Förskolan Tornhagen i Kisa är byggd på 70-talet och har drabbats av fuktskador. För att kunna användas igen behöver den nu renoveras.

Foto: Jan Novotny

Kisa2022-09-14 05:00

I somras kom det indikationer på förhöjda fuktnivåer på Tornhagens förskola i Kisa. Barn och personal fick omplaceras och en undersökning av lokalerna genomfördes. Nu har den undersökningen sammanställts i en rapport. Där bekräftas att trä och isolering skadats av fukt, och att skadliga bakterier och mögelsvampar har upptäckts i förhöjda koncentrationer.

– Ena längan har platta direkt på mark utan fuktskydd åt något håll, och så har du organiskt material direkt mot plattan. Under väldigt lång tid har det färdats väldigt mycket fukt via marken och plattan in i såväl träreglar som isolering. Det har på sikt lett till att det blivit mikrobiella påväxter i olika former, säger Olliver Norén, fastighetsansvarig på Kinda kommun.

undefined
"Nästa steg är att riva invändigt i hela den skadade längan ner till betongen. Framförallt golv, innerväggar, och även syllen ska bytas eftersom den är behandlad med ett träskyddsmedel som luktar mycket", säger Olliver Norén, fastighetsansvarig på Kinda kommuns samhällsbyggnadsförvaltning, om planen som finns på att renovera Tornhagen.

Men kanske blir det ingen renovering alls. Till kommunstyrelsens möte i måndags lade oppositionsrådet Conny Forsberg (S) fram ett förslag om att man ska vänta med renoveringen. Tanken är att man i berörda nämnder först ska utreda huruvida det inte vore bättre att bygga en ny förskola helt och hållet.

– Nu har man hittat mögel igen och man har haft problem under 40 år. Vi vill att man ska bromsa litegrann, inte gå för fort fram med renovering, utan se om det finns möjlighet att riva och bygga ny förskola för lite fler barn, säger Conny Forsberg.

Sittande styret i kommunen ser positivt på att titta närmare på saken. Eftersom kontraktet för de tillfälliga förskolelokalerna löper fram till nästa sommar menar man att det finns åtminstone någon månads tidsmarginal för att fundera ett extra varv.

– I kommunstyrelsen fanns en samsyn om att titta på det här noggrant så att vi vet vad vi står inför. När vi har en sån här fråga tycker jag att det är en självklarhet att tänka till, säger Christer Segerstéen (M), kommunstyrelsens ordförande.

undefined
"Det är inget som är hugget i sten för oss, men man bör ändå tänka långsiktigt när man ska göra investeringar", säger Conny Forsberg (S) (t.h.) om förslaget att utreda bygget av en ny förskola istället för renovering av Tornhagen. Christer Segerstéen (M) (t.v.) håller med om att man har råd tidsmässigt med en utredning.

Från samhällsbyggnadsförvaltningens håll är man redo att ändra planerna om politikerna beslutar om det. Däremot gör man bedömningen att en renovering vore det mest kostnadseffektiva, och hoppas att den i så fall kan påbörjas i september.

– Vill vi så kan vi alltid bygga nytt, men det blir en helt annan prislapp, säger Olliver Norén. 

Han förtydligar att han inte lägger någon värderingen i vad politikerna till slut bestämmer, men tillägger:

– Ur fastighetsägarperspektiv anser vi att det rationella är att åtgärda skadan.

undefined
Förskolan Tornhagen i Kisa är byggd på 70-talet och har drabbats av fuktskador. För att kunna användas igen behöver den nu renoveras.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!