Det var 1845 som 21 personer bördiga från Kinda utvandrade till Nordamerika för att försöka få ett bättre liv. Byggmästaren Peter Cassel var utvandringens stora organisatör och som därmed såg till att emigreringen blev av. Med anledning av den här händelsen firas Peter Cassel-dagen under lördagen och ett gediget program genomfördes både vid Vråken och Kisa-Västra Eneby hembygdsgård.
Under tidig förmiddag inleddes Peter Cassel-dagen med en fanborg med spelmän vid kvarteret Vråken. Hans Larsson från Vasaorden Logen Filbyter inledde med en välkomsthälsning och berättade om Peter Cassels resa. Konferencier för dagen var Torbjörn Gustavsson som talade och därmed invigde dagen officiellt.
På plats fanns även landshövding Carl-Fredrik Graf som var imponerad vad man lyckats åstadkomma med Amerikaveckan i stort.
– Jag tycker att arrangörerna kan vara stolta, säger han.
Under landshövdingens tal så drog han även liknelser mellan emigrationen med folk som i dag flyr till Sverige av samma anledning som svenskarna sökte sig till Nordamerika under 1800-talet.
Efter bland annat lite musik på scenen så fortsatte dagens aktiviteter på Kisa-Västra Eneby hembygdsgård där en av de största punkterna på programmet var att varietésällskapet Karneval höll två shower. De bjöd på allt ifrån magi, jonglering och fakirutövande.
Dessutom var det invigning för en ny byggnad på hembygdsgården. Kullstugan är en av Kisas äldsta hus och låg tidigare bakom Kinda-Ydre Sparbank på just Kullgatan i bankens ägo. 2016 monterades huset ner för att sedan byggas upp igen på hembygdsgården.
– När vi hörde att det var risk att det skulle försvinna så tänkte vi att det skulle stå bra här, och vi är glada att det blev så, säger Emil Thuresson från hembygdsföreningen.
Kinda-Ydre Sparbanks vd Johan Widerström var på plats för att inviga Kullstugan och han är också glad att huset får nytt liv.
– Jag är jättestolt att det blev så här och jag är också imponerad över vilket arbete som har lagts ner på att återskapa huset till det skick det är nu, säger han.
Inne i byggnaden har det dessutom byggts ett mindre bankmuseum. Därför har vissa utställningssaker plockats dit från banken.
– Hembygdsföreningen har gjort ett stort jobb och det är roligt att vi har haft ett sådant fint samarbete, säger Johan Widerström.