Manus till avtalet mellan länsstyrelsen och O G Paulis donationsfond, som förvaltas av Riddarhuset, är skrivet och har gått ut på remiss till berörda parter.
– Förhoppningsvis kan det bli klart till årsskiftet, säger Malin Svarvar, antikvarie vid länsstyrelsen Östergötland och förvaltare av det riksintressanta naturområdet vid Föllingsö.
Det förra avtalet var 25-årigt och gällde för tiden 1993–2018.
Blir det samma längd på det nya avtalet?– Nej, troligtvis blir det tjugoårigt avtal som till stora delar bygger på det gamla avtalet.
Syftet med skötseln är att bevara och delvis rekonstruera ett ålderdomligt herrgårdslandskap som aldrig blev rationaliserat efter det storskifte och enskifte som genomfördes 1820.
När planerna på en golfbana på området växte sig starka i början av 1990-talet grep Naturvårdsverket och Riksantikvarieämbetet (RAÄ).
Förslaget om att bygga Östergötlands vackraste golf stoppades och ett skötselavtal upprättades mellan Riddarhuset och RAÄ.
Restaureringsarbetet inleddes 1993 och följde till stor del 1820 års storskifteskarta. Grindar och hägnade gärdesgårdar placerades på ursprunglig plats.
Arkeologiska undersökningar har även identifierat spår från äldre järnålder (runt Kristi födelse) och medeltid till 1800-tal och nutid.
Bland gravar, odlingsrösen, åkerterrasser, hasselsnår och bredkroniga ekar växer slåtterängsfloran.
Av cirka 30-talet blommor och gräs finns nattviol, kattfot, svinrot, darrgräs, smörbollar, mandelblom och tidigblommande fältgentiana (en av de största populationerna i landet).
Floran överlever tack vare mulens och liens skonsamma fagning samt att konstgödning och kemisk bekämpning hålls på avstånd.
Betestrycket har blivit ett helt annat genom åren. Betningen är begränsad till vissa ytor och tar hänsyn till växterna.
Nyligen gjorda inventeringar i Föllingsö visar på ökad biologisk mångfald genom hävden och då särskilt ofta ovanliga arter.
Området, med nära anslutning till ett museum i länsstyrelsens regi som illustrerar den genuina miljön, lockar till närmare 10 000 besök per år.
Här finns även vandringsled, sjön Nedre Föllingen samt Tolvmannabackens motionsspår och skidanläggning inom nära avstånd lockar till närmare 10 000 besök per år.